România câștigă marele premiu la un festival european de televiziune

  • 13 Mai 2021 16:04
România câștigă marele premiu la un festival european de televiziune

Documentarul românesc „Cum am trăit într-o pădure”, realizat de Dite Dinesz de la TVR Timișoara, în seria „Izolați în România”, a obținut Marele Premiu la Gala Prix CIRCOM acordat de CIRCOM – European Association of Regional Television – organizație care reunește 376 de stații TV din 38 de țări și premiază anual cele mai bune producții ale acestora, notează TVR Moldova.

„E greu să crezi atunci când ești într-o pădure, când ți-e frig sau teamă că nu mai întâlnești oameni, că va veni o zi ca aceasta…cu aplauze din toată Europa, cu dovada că oamenii noștri din munți au multe de spus, că viețile lor nu au trecut în zadar, în tăcere, în păduri. Sunt izolați în munți, sunt încă acolo, dar astăzi, le mulțumim că prin povestea lor au adus România alături de marile televiziuni publice. E rândul României să le răspundă, să nu-i uite! Ei încă ne așteaptă să înțelegem sensul vieții, așa cum l-au trăit ei într-o pădure”, a declarat Dite Dinesz, jurnalista de la TVR Timișoara, potrivitr sursei citate.

Filmul TVR „Cum am trăit într-o pădure” a intrat în Marea Finală alături de alte 10 producții din Norvegia, Franța, Cehia, Marea Britanie, Irlanda și Olanda, câștigătoare la cele 11 categorii din concurs: Documentare, Divertisment și dramă, Jurnalism de investigație, Minorități în societate, Cel mai original și inovator program, Muzică și arte, Programe de știri, Video-jurnalism, Europa, Reportaje de știri, Tinere talente -Young Onscreen Talent, premiu oferit de TVR în memoria jurnalistei și profesoarei de jurnalism Vanda Condurache, de la TVR Iași, o figura marcantă în cadrul CIRCOM.

La ediția din acest an, au fost premiate cele mai bune producții realizate de televiziunile regionale europene pe parcursul anului 2020, documentarul „Cum am trăit într-o pădure” semnat de Dite Dinesz fiind declarat câștigător și la Categoria „Minorități în societate”, în timp ce programul „Adevăruri despre trecut – Foametea” al Ralucăi Rogojină a fost recompensat cu mențiune specială la Categoria „Documentare”.

Programele premiate ale Televiziunii Române au intrat în competiție cu producții ale unor televiziuni celebre din Europa, precum BBC, France Televisions, RTBF etc. Distincțiile obtinuțe de Dite Dinesz și Raluca Rogojina sunt cu atât mai importante pentru TVR și România cu cât ambele producții vor fi difuzate gratuit de către membrii CIRCOM, conform regulamentului competiției.

La Prix CIRCOM Regional 2021 au fost înscrise peste 190 de producții, iar câștigătorii au fost desemnați de un juriu de specialitate format din profesioniști de televiziune din 20 țări europene, printre care și reprezentantul TVR – Alina Amza, coordonator cu atribuții de producător executiv al Departamentului TVR 1.

Documentarul „Cum am trăit într-o pădure” va putea fi urmărit la TVR 1 pe 22 mai, de la ora 21,00.

Difuzat în cadrul seriei „Izolați în România”, filmul „Cum am trăit într-o pădure” e rezumatul a cinci ani de căutări, regăsiri a sensului omului, așa cum e înțeles el dincolo de munți, în case mici cu un pat și o masă. „E un film de pădure, în care nu auzi decât copaci, păsări și câte un om umblând pe poteci cu gândurile sale”, după cum povestește Dite. E despre cei care trăiesc singuri în câte un cătun. Povestea lor a fost spusă prima dată în 2006, iar de 5 ani e din nou prezentă pe TVR 1, în seria „Izolați în România”. Echipa care a realizat filmul este formată din Marius Danci – imagine, Constantin Buță – montaj, Dite Dinesz – realizator.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
8,24
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:0,51 m/s
Wed
14
Thu
16
Fri
12
Sat
13
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău