România, Bulgaria și Turcia discută despre crearea unei forțe comune NATO pentru dragarea minelor din Marea Neagră, confirmă un oficial al Alianței

  • 10 Octombrie 2023 17:12
România, Bulgaria și Turcia discută despre crearea unei forțe comune NATO pentru dragarea minelor din Marea Neagră, confirmă un oficial al Alianței

România, Bulgaria și Turcia discută despre crearea unei forțe comune care să îndepărteze orice mină care plutește în apele lor teritoriale din cauza războiului Rusiei împotriva Ucrainei, a confirmat marți în exclusivitate pentru G4Media.ro Boris Ruge, secretar general adjunct al NATO pentru afaceri politice și politică de securitate.

Informația a fost mai întâi publicată de către Bloomberg, citând pe surse trei oficiali familiarizați cu aceste discuții, scrie G4Media.

„Ca să fiu sincer, știu că aceste discuții au loc între cele trei guverne. Cred că este o inițiativă foarte binevenită, dar nu vă pot da detalii

Este o inițiativă între aceste trei guverne, din câte am înțeles. Dacă am putea să reducem numărul de mine și să facem ceva mai multă siguranță în Marea Neagră și să asigurăm libertatea de navigație, cred că este un lucru pe care toată lumea din NATO l-ar susține. După cum știm, există anumite limitări în Marea Neagră, din cauza Convenției de la Montreux.

Aceasta impune anumite limite în ceea ce privește ceea ce poate face NATO și prezența navelor în Marea Neagră. Dar orice se poate face pentru a-i ajuta pe cei trei aliați ai noștri aici, în Marea Neagră, cred că ar fi foarte binevenit”, a afirmat Ruge pentru G4Media.ro.

„Marea Neagră este o zonă de importanță strategică pentru NATO. Avem trei aliați care se învecinează cu Marea Neagră, România, Bulgaria și Turcia. Avem doi parteneri NATO, Ucraina și Georgia, care sunt, de asemenea, state riverane Mării Negre. Ne confruntăm cu multe provocări, inclusiv în domeniul minelor din Marea Neagră.

Interesul nostru este să menținem libertatea de navigație, siguranța și securitatea în Marea Neagră, iar acesta este, de asemenea, un aspect pe care îl discutăm în mod constant în cadrul NATO. Sunt unele lucruri care sunt făcute de NATO, sunt unele lucruri care sunt făcute de România, Bulgaria, Turcia, care lucrează ca trei state partenere. Așadar, (securitatea la Marea Neagră – n.r.) este foarte mult pe agenda noastră”, a mai adăugat oficialul NATO.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
7,74
Cer senin
Umiditate:76 %
Vint:1,03 m/s
Mon
16
Tue
19
Wed
12
Thu
8
Fri
10
Arhivă Radio Chișinău