România, Azerbaidjan, Georgia și Ungaria au semnat un memorandum pentru implementarea “coridorului de energie verde” de la Marea Caspică la Marea Neagră

  • 26 Iulie 2023 09:29
România, Azerbaidjan, Georgia și Ungaria au semnat un memorandum pentru implementarea “coridorului de energie verde” de la Marea Caspică la Marea Neagră

România, Azerbaidjan, Georgia și Ungaria au semnat marți, la București, un memorandum pentru implementarea “coridorului verde” de la Marea Caspică la Marea Neagră, în cadrul celei de-a IV-a reuniuni ministeriale referitoare la Acordul între guvernele României, Azerbaidjanului, Georgiei și Ungariei privind Parteneriatul Strategic în domeniul dezvoltării și transportului energiei verzi.

La întâlnirea miniștrilor energiei din cele patru țări, care a avut loc la Senatul României în prezența președintelui Senatului Nicolae Ciucă, au fost discutați pașii procedurali pentru transpunerea în practică a acestui acordat semnat în decembrie anul trecut de către Ciucă, în perioada în care acesta era prim-ministru, scrie Calea Europeană.

“Proiectul este și un cadru regional pentru inovare în sectorul energetic, pentru soluții comune pentru combaterea crizei încălzirii globale, dar și un instrument pentru atragerea de investiții în producerea electricității din surse regenerabile. Cele patru țări formează un coridor prin care energia verde din zona Mării Caspice, care va trece pe sub Marea Neagră, va ajunge în toată Europa. Ca țară cu ieșire la Marea Neagră, avem un rol esențial în acest proiect, care reprezintă un element cheie în transformarea României într-un hub energetic regional”, a transmis președintele Senatului, în cadrul unei alocuțiuni susținute în debutul reuniunii.

Potrivit ministrului energiei Sebastian Burduja, memorandumul semnat marchează “o etapă importantă în dezvoltarea unei infrastructuri energetice moderne și sustenabile pentru țara noastră și pentru întreaga regiune a Mării Negre”.

Acordul semnat în decembrie 2022 la Palatul Cotroceni se fundamentează pe interesele celor patru state legate de consolidarea securității energetice naționale și regionale și a conectivității în bazinul Mării Negre, diversificarea surselor de aprovizionare, valorificarea potențialului de producere a energiei regenerabile din zona caspică și creșterea ponderii energiei regenerabile în mixul energetic național.

Acordul cvadrilateral interguvernamental va oferi cadrul financiar și tehnic pentru realizarea proiectului cablului submarin de transport de energie electrică din surse regenerabile între România și Azerbaidjan, via Georgia și Marea Neagră, și, ulterior, pentru transportul acestei energii către Ungaria și restul Europei, prin sistemul european de transport.

Proiectul cablului submarin de transport de energie electrică prin Marea Neagră face parte din acordurile în domeniul energiei convenite între Uniunea Europeană, reprezentată de Comisia Europeană, și Republica Azerbaidjan, acesta fiind, în același timp, un proiect tip flagship pentru Georgia, ca parte a strategiei EU Global Gateway.

Este în curs de realizare studiul de fezabilitate pentru proiectul cablului submarin de transport de energie electrică prin Marea Neagră, care are termen de finalizare septembrie 2023. În configurația inițială, cablul va fi realizat în șase ani, va ajunge până în România și va avea o lungime de 1195 km, din care 1100 km submarin și 95 km terestru.

Odată finalizat, cablul submarin va stimula comerțul regional de electricitate, va augmenta oportunitățile de export ale țărilor producătoare de energie electrică și va întări securitatea energetică în Europa și în regiunea Caucazului de Sud.

Acordul cuprinde, de asemenea, direcții concrete de cooperare, precum: transportul și furnizarea de energie electrică produsă din surse de energie regenerabile, în Azerbaidjan și Georgia, către Europa; aplicarea de noi tehnologii privind eficiența energetică și conservarea energiei; activități în domeniile producției, transportului și comerțului de energie regenerabilă și hidrogen verde; promovarea cooperării la nivelul autorităților și al investitorilor pentru dezvoltarea de proiecte în domeniile energie regenerabilă și hidrogen verde; extinderea infrastructurii existente pentru tranzitul de energie electrică produsă din surse de energie regenerabilă.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
-0,6
Cer senin
Umiditate:91 %
Vint:5,66 m/s
Fri
4
Sat
3
Sun
1
Mon
1
Tue
-0
Arhivă Radio Chișinău