România are de astăzi prima navă de căutare-salvare pe mare. Nava, construită la Galați, a costat 20 de milioane de euro

  • 30 Iunie 2023 17:11
România are de astăzi prima navă de căutare-salvare pe mare. Nava, construită la Galați, a costat 20 de milioane de euro

Potrivit unui comunicat al Inspectoratului pentru Situații de Urgență, de astăzi, 30 iunie, România va avea prima navă multirol de căutare și salvare pe mare, scrie defenseromania.ro.

Achiziția este finanțată din fonduri europene, iar contractul presupune  achiziția a două nave multirol destinate salvării de vieți și protejării de bunuri și are valoarea totală de aproximativ 44 mil de euro.

Navele sunt proiectate și construite la șantierul naval din Galați, de către constructorul naval Grupul Damen, iar prima ambarcațiune, lansată astăzi, a costat aproximativ 20,3 de milioane de euro.

O navă de 51 m lungime, 9 metri lățime, capabilă să stingă incendii, să transfere victime, să permită aterizarea și decolarea elicopterelor, să rămână pe mare chiar și 3 zile fără să fie nevoie de aprovizionare/realimentare.

Nava are capacitatea de preluare de până la 50 de supraviețuitori și este proiectată să opereze în toate anotimpurile. Totodată, nava va juca un rol crucial în operațiunile de monitorizare și prevenție a riscurilor pe mare, se arată în comunicatul IGSU.

Nava este proiectată, echipată și construită pentru o durată de viață de minim 30 de ani și va executa atât în Marea Neagră, cât și Marea Mediterană următoarele tipuri de misiuni:

  • asistență medicală și prim ajutor calificat;

  • misiuni de evacuare medicală de urgență MEDEVAC (evacuare medicală);

  • misiuni de localizare, preluare/salvare a plutelor de salvare, ambarcațiunilor și

  • navelor aflate în derivă, precum și a persoanelor aflate în apă (naufragiate);

  • transfer personal/răniți/materiale în operațiuni cu elicoptere;

  • posibilitatea de a lansa/recupera UAV (Unmanned Aerial Vehicle);

  • asistență și intervenții cu scafandri;

  • localizarea și lichidarea incendiilor izbucnite la bordul navelor, platformelor maritime de extracție și foraj, inclusiv extragerea persoanelor aflate în pericol și stingerea incendiilor apărute ca urmare a aprinderii produselor petroliere deversate accidental pe suprafața apei;

  • nava este în măsură să intervină prin sprijinirea forțelor care acționează pe uscat prin operațiuni executate direct asupra incendiului sau prin asigurarea alimentării mașinilor de stingere a incendiilor, iluminatul zonelor afectate, pentru lichidarea incendiilor izbucnite pe chei, la danele portului, depozite și magazii, rezervoare de produse petroliere sau chimice

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
16,07
Cer senin
Umiditate:56 %
Vint:4,12 m/s
Tue
19
Wed
13
Thu
14
Fri
11
Sat
13
Arhivă Radio Chișinău