România, aleasă în Consiliul ONU pentru Drepturile Omului în mandatul 2023-2025

  • 12 Octombrie 2022 09:50
România, aleasă în Consiliul ONU pentru Drepturile Omului în mandatul 2023-2025

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu salută alegerea României, la 11 octombrie 2022, pentru un nou mandat de membru în Consiliul ONU pentru Drepturile Omului (CDO), pentru perioada 2023-2025, la alegerile care s-au desfășurat în cadrul celei de-a 17-a ședințe plenare a celei de-a 77-a sesiuni a Adunării Generale a Organizației Națiunilor Unite, la sediul ONU din New York, scrie Caleaeuropeană.ro

În cadrul votului individual și secret al statelor membre ale Adunării Generale a ONU, România a fost aleasă de 176 de state, pentru un loc alocat Europei de Est în cadrul CDO. Precedentele mandate ale României în cadrul CDO au fost exercitate în perioada 19 iunie 2006 – 18 iunie 2008, respectiv din august 2011 până la 31 decembrie 2014.

,,Candidatura pentru acest nou mandat în cadrul CDO a fost fundamentată pe acțiunea hotărâtă a României în favoarea promovării multilateralismului eficient și pe abordarea principială a țării noastre în relațiile internaționale, precum și pe angajamentul ferm al țării noastre pentru promovarea și respectarea drepturilor omului atât în plan intern, cât și la nivel regional și global. Totodată, experiența țării noastre în cadrul celor două mandate anterioare în CDO, precum și dorința de a lucra constructiv pentru buna funcționare și eficientizarea acțiunii Consiliului au fost argumente suplimentare în sprijinul candidaturii țării noastre în cadrul acestui organism important la nivelul ONU.

Alegerea țării noastre pentru un nou mandat în cadrul Consiliului Drepturilor Omului reprezintă, de asemenea, o confirmare a recunoașterii de care se bucură România în cadrul organizațiilor internaționale cu activități în domeniul drepturilor omului, precum și a profilului țării noastre de actor angajat și credibil în forurile multilaterale, de apărător și promotor al ordinii internaționale bazate pe norme și al statului de drept la nivel internațional, inclusiv în contextul actual, marcat de războiul de agresiune dus de Federația Rusă împotriva Ucrainei. Astfel, relevanța acestui mandat pentru țara noastră este cu atât mai mare. România s-a pronunțat constant împotriva războiul ilegal, neprovocat și nejustificat al Federației Rusiei împotriva Ucrainei, ce încalcă principiile fundamentale ale ordinii internaționale bazate pe norme, precum și drepturile omului, prin atacarea unor ținte civile și uciderea populației nevinovate din Ucraina’’, a declarat cu acest prilej ministrul Bogdan Aurescu.

În cadrul mandatului său în Consiliul Drepturilor Omului, în conformitate cu obiectivele esențiale de politică externă ale României și în concordanță cu valorile și principiile Cartei ONU, România va urmări îndeplinirea promovării angajamentelor pe următoarele paliere:

Drepturile omului, democrație și statul de drept, cu accent pe reziliența democrației, consolidarea statului de drept, combaterea corupției; amenințările din mediul online și ale noilor tehnologii la adresa democrației; abordarea partenerială pentru consolidarea valorilor democratice.

 

Drepturile femeii: susținerea egalității de gen; combaterea violenței la adresa femeilor; valorificarea experienței naționale în domeniu și translatarea sa în activitatea și inițiativele de la nivelul Consiliului; importanța parteneriatelor, abordarea pro-activă; dimensiunea de tineret a împuternicirii și egalității de gen.

Combaterea discriminării: promovarea poziției principiale de respingere a tuturor formelor de discriminare, rasism și xenofobie, inclusiv a antisemitismului; reacția consolidată față de proliferarea discursului instigator la ură; capitalizarea experienței în plan intern și transpunerea sa în acțiuni la nivelul Consiliului.

Libertatea de exprimare: promovarea echilibrului între libertatea de exprimare și respingerea derapajelor discursive; dimensiunea de media, protecția jurnaliștilor; educația pentru media; combaterea dezinformării.

De asemenea, în cadrul acestui mandat, România va putea continua și obiectivele complementare asumate în cadrul mandatului de Președinte al Comunității Democrațiilor, pe care l-a deținut în perioada septembrie 2019 – septembrie 2022.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
8,85
Cer senin
Umiditate:58 %
Vint:1,03 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
12
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău