România, alături de SUA: Încălcarea de către Rusia a Tratatului INF prezintă riscuri pentru securitatea euroatlantică

  • 02 Februarie 2019 08:26
România, alături de SUA: Încălcarea de către Rusia a Tratatului INF prezintă riscuri pentru securitatea euroatlantică

Încălcarea de către Rusia a Tratatului INF prezintă "riscuri semnificative" pentru securitatea euroatlantică, arată Ministerul Afacerilor Externe (MAE) pe Twitter, adăugând că România susține poziția NATO și SUA pe acest subiect.

"Suntem alături de SUA și de poziția comună a NATO: încălcarea materială de către Rusia a Tratatului INF prezintă riscuri semnificative pentru securitatea euroatlantică. Autoritățile ruse ar trebui să ia măsuri să se întoarcă la încadrarea completă și verificabilă în condițiile tratatului, în următoarele șase luni", precizează MAE român.

NATO și-a exprimat sprijinul vineri pentru retragerea Statelor Unite din Tratatul privind Forțele Nucleare Intermediare (INF) semnat în 1987 cu Rusia, cerând Moscovei să revină în termen de șase luni la "respectarea deplină și verificabilă" a obligațiilor sale în materie de dezarmare, relatează AFP.

"Aliații sprijină pe deplin acest demers", a declarat NATO într-un comunicat, publicat imediat după anunțul SUA referitor la retragerea sa din acest tratat crucial.

Dacă Rusia "nu-și onorează obligațiile în baza Tratatului INF (...) de a reveni la respectarea deplină și verificabilă înainte ca retragerea SUA să aibă efect, în șase luni, Moscova va purta întreaga responsabilitate pentru dispariția tratatului", a apreciat Alianța Nord-Atlantică.

"Continuăm să ne dorim o relație constructivă cu Rusia, atunci când acțiunile acesteia din urmă o vor permite", a transmis organizația în comunicat.

Statele Unite au anunțat vineri retragerea începând de sâmbătă din Tratatul INF semnat în 1987 cu Rusia, pe care o acuză că a încălcat acest acord.

"De mâine SUA își vor suspenda obligațiile din cadrul Tratatului INF și vor începe procesul de retragere", care "se va încheia în șase luni, cu excepția cazului în care Rusia își respectă obligațiile, distrugându-și toate rachetele, lansatoarele și echipamentele care încalcă acest document", a informat președintele american Donald Trump, într-un comunicat.

Tratatul privind Forțele Nucleare Intermediare, semnat pe 8 decembrie 1987, la Washington, de către fostul lider sovietic Mihail Gorbaciov și fostul președinte american Ronald Reagan, interzice Rusiei și SUA utilizarea de rachete cu o rază de acțiune între 500 și 5.500 de km și a pus capăt crizei rachetelor declanșate în 1980 prin desfășurarea de rachete sovietice SS-20 cu focoase nucleare ce erau îndreptate către capitale occidentale, amintește Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Cadre sonore cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
22,24
Cer senin
Umiditate:53 %
Vint:4,12 m/s
Wed
16
Thu
8
Fri
8
Sat
9
Sun
8
Arhivă Radio Chișinău