România a urcat 5 poziții în clasamentul global PwC Paying Taxes 2017

  • 24 Noiembrie 2016 12:57
România a urcat 5 poziții în clasamentul global PwC Paying Taxes 2017

România a urcat 5 poziții până pe locul 50 în clasamentul global PwC Paying Taxes 2017, care măsoară ușurința plății taxelor și impozitelor pentru o companie tipică în 190 de economii din întreaga lume, transmite Agerpres.

Raportul de specialitate relevă faptul că multe dintre statele din Europa Centrală și de Est au făcut progrese în ultimul an în ceea ce privește ușurarea plății taxelor.

Astfel, Cehia a urcat de pe locul 122 până pe poziția 53 în clasament, Polonia a ajuns de pe 58 pe poziția 47, Slovacia de pe locul 73 pe 56, iar Ungaria a urcat de pe locul 95 pe 77.

"(...) O evoluție spectaculoasă a avut și Moldova, care a urcat pe poziția 31 în clasamentul Paying Taxes, față de locul 78 înregistrat anul trecut. Acest lucru subliniază că suntem într-o competiție regională din ce în ce mai intensă privind ușurarea plății taxelor și a reducerii poverii fiscale, iar România ar trebui să continue și să intensifice ritmul măsurilor fiscale pozitive luate în ultimii ani pentru a se poziționa ca o destinație mai atractivă pentru investiții", consideră Mihaela Mitroi, liderul Departamentului de Consultanță Fiscală și Juridică, PwC România.

În privința ratei totale de impozitare, care măsoară ponderea taxelor și contribuțiilor suportate de către o firmă ca procent din profit, aceasta a fost de 38,4% în România în ediția din acest an, sub media statelor din Uniunea Europeană (40,3%) și cea globală (40,6%).

De asemenea, la timpul necesar conformării cu legislația fiscală, România se află printre performerii Europei Centrale și de Est, cu 161 de ore de muncă pe an, comparativ cu o medie a Uniunii Europene (UE) de 164 de ore și un nivel global de 251 de ore.

La nivelul numărului de plăți de impozite și taxe, raportul PwC arată că o companie de talie medie din România trebuie să efectueze 14 plăți de taxe anual, față de o medie globală de 25,6 de plăți și una a Uniunii Europene de doar 11,8 plăți anual.

Raportul Paying Taxes 2017 ține cont de toate taxele și contribuțiile obligatorii pe care o companie de talie medie le are de achitat în decurs de un an. Taxele și contribuțiile calculate includ impozitul pe profit, contribuțiile sociale și taxele cu forța de muncă plătite de angajator, impozitele pe proprietăți, taxele pe transferuri de proprietate, impozitul pe dividende, impozitul pe câștigurile de capital, taxele pe tranzacții financiare, taxele de colectare a deșeurilor, impozitele pe flotă și taxele pentru drumuri și alte mici taxe și impozite.

Documentul analizează ușurința plății taxelor în 190 de economii din întreaga lume prin luarea în calcul a trei mari indicatori: rata totală de impozitare, care măsoară ponderea taxelor și contribuțiilor suportate de către o firmă ca procent din profit, timpul necesar conformării cu legislația fiscală, adică numărul de ore pe care le alocă firma în cauză pentru a respecta obligațiile de raportare și de plată a taxelor impuse, și numărul de plăți pe care trebuie să le facă o companie pentru a-și îndeplini obligațiile fiscale.

PwC este o rețea de firme prezentă în 157 de țări cu mai mult de 223.000 de specialiști care oferă servicii de audit, consultanță fiscală și consultanță pentru afaceri.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de noapte București
Meteo Chișinău
13,29
Cer senin
Umiditate:77 %
Vint:3,6 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău