România a primit cea mai mare finanțare pentru sistemul de urgență: 682 de milioane de euro, bani europeni

  • 20 Septembrie 2021 11:13
România a primit cea mai mare finanțare pentru sistemul de urgență: 682 de milioane de euro, bani europeni

Banii europeni ajută la dezvoltarea comunităților, dar mai mult decât atât, pot salva vieți. În perioada pandemiei, spitalele au putut accesa fonduri pentru pacienții bolnavi de Covid, dar nu numai. O sumă uriașă a accesat în această perioadă de criză Departamentul Pentru Situații de Urgență (DSU), aproape 700 de milioane de euro în ultimul an, bani cu care au fost achiziționate avioane, elicoptere, ambulanțe, dar și autospecialele pentru stingerea flăcărilor. Ultimele și-au arătat deja utilitatea la incendiile din Grecia, transmite DIGI24.ro.

Căpitan comandor Radu Jitariu: La bord are ultima generație de avionică, care e oferă mai multe informații, atât pentru zbor, cât și pentu siguranța aeronavei și a misiunilor, este un elicopter special echipat pentru zbor în zona montană. Va deservi unul din cele 3 puncte aeromedicale montane, care vor fi deschise în viitorul apropiat. Este echipat cu troliu de salvare. Un troliu cu care putem lăsa salvatorul sau medicul în zona greu accesibilă.

Andreea Brașovean, jurnalist Digi24: Ce vedem acum este un zbor tehnic de verificare a troliului, se face un test cu o greutate de 200 de kilograme. Cablul troliului este din oțel, așa că pilotul verifică periodic dacă totul este în regulă.

Căpitan comandor Radu Jitariu, pilot: Partea din spate este echipată cu aparatură medicală de ultimă generație, astfel încât echipa medicală să aiba tot ce e nevoie pentru asigurarea asistenței de urgență pentru pacient. Este echipat la nivel de terapie intensivă mobilă.

Bani europeni pentru situații de urgență

Anul trecut în luna martie, la începutul pandemiei de coronavirus, Ministerul Fondurilor Europene și șeful DSU au semnat cea mai mare finanțare primită până acum de Inspectoratul General pentru Situații de Urgență. 682 de milioane de euro au fost aprobate de Comisia Europeană.

Raed Arafat, șeful DSU: Urmează să vină și alte elicoptere și avioane pe linia fondurilor europene, pe partea aviatică, elicopterele medii-grele și cele două avioane destinate urgențelor medicale, dar avem și pompierii, partea maritimă, und există foarte multe proiecte și unele s-au livrat, altele în curs de livrare și unele în curs de licitație.

Echipamente care fac diferența între viață și moarte

Întrebat dacă aceste echipamente de ultimă generație fac diferența între viață și moarte, șeful DSU a răspuns: Eu cred că deja au făcut-o, pentru că multe dintre echipamentele folosite și din partea pompierilor și din partea aviației, toate au făcut diferența. Multe vieți au fost salvate deja cu ambulanțele livrate serviciului de ambulanță și SMURD-ului prin programul POR, toate au avut un rol major în sprijinirea echipelor medicale de urgență. Ultimele mașini de pompieri, sunt cele de pădure, și ați văzut că o parte din ele au fost în Grecia.

Raed Arafat: Am primit o finanțare suplimentară în cursul anului 2017 care s-a îndreptat către trei paliere: aviatic, terestru și acvatic. La cel aviatic avem trei proiecte, unul deja finalizat, asta e unul dintre cele 6 elicoptere primite pentru căutare-salvare montană și pentru instruire. Două primite pentru detașamentul d einstrucție, unde se instruiesc piloții., 4 care vor reprezenta baza pentru intervenții pe munte, dar vor intervenii ți la alte cazuri medicale de urgență.

Avem proiectul cu elicopterele medii grele, unde licitația este pe ultima sută de metri. Acolo se prevăd 6 elicoptere, din care 3 maritime, 3 uscat și vor asigura partea de căutare salvare pe zona mării, dar și în interiorul țării. Acolo vorbim de elicoptere multi rol, care vo avea pe lângă capacitatea de 4 pacienți grav, o să poată participa la stingerea incendiilor de pădure și căutare salvare în caz că avem o navă care are probleme, avem o ambarcațiune care dispare, de care nu știm, pot să participe la acțiuni pe zona mării.

Elicoptere pentru salvare din zona montană

Mai avem un proiect cu două avioane noi pentru SMURD, partea medicală, cu o capacitate mai mare decât am avut până acum. Noi am avut doua avioane primite ca și donații, acum se iau două avioane identice, care au capacitatea de 2 pacienți de terapie intensivă pe avion, și fiecare avion va avea posibilitatea să transporte un nou născut, eventual în incubator, sau pacient chiar pe ecmo, pe plămân artificial, nu vorbim de ventilator care e un lucru clasic, ci vorbim de ecmo, care va fi o noutate asta. Aici licitația este aproape finalizată și urmează să se facă raportul final al licitației. Cam asta pe aviație, spune Raed Arafat, șeful DSU.

476 de mașini de pompieri de la UE

Mergem pe partea terestră, unde s-au luat multe pe partea asta, autoscări, mașini de pompieri, acum s-a semnat un acord pe 476 de mașini de pompieri și vor începe să sosească de la sfârșitul anului sau începutul anului viitor, care ne vor permite să înlocuim o mare parte din mașinile foarte vechi ale pompierilor, ambulanțe s-au luatși pentru serviciul de Ambulanță și pentru SMURD, au fost multe lucruri realizate pe aceste proiecte.

Pe partea maritimă avem 3 șalupe pentru partea Dunării, cu capacitate de stingere și capacitate medicală și o navă martimă care acum a început licitația ei, evaluarea ei. În zona mării Negre, care este tot pe stingere și de partea medicală, în caz că scoate oameni din apă în șoc hipotermic și trebuie să ofere și îngrijire medicală.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal Chișinău
Meteo Chișinău
6,63
Ploaie moderată
Umiditate:82 %
Vint:8,23 m/s
Sat
4
Sun
2
Mon
1
Tue
0
Wed
1
Arhivă Radio Chișinău