România a obținut șase premii la Olimpiada Internațională de Matematică

  • 13 Iulie 2018 18:28
România a obținut șase premii la Olimpiada Internațională de Matematică

Lotul României a obținut șase premii - o medalie de aur, una de argint, două medalii de bronz și două mențiuni - la cea de a 59-a ediție a Olimpiadei Internaționale de Matematică, desfășurată în perioada 3 - 14 iulie, la Cluj-Napoca, România.

"Ministrul Educației Naționale, Valentin Popa, felicită lotul olimpic de matematică al României și profesorii coordonatori pentru rezultatele obținute la a 59-a ediție a Olimpiadei Internaționale de Matematică, desfășurată în perioada 3 - 14 iulie, la Cluj-Napoca. La acest veritabil campionat mondial de matematică destinat elevilor de liceu, lotul României a obținut șase premii: o medalie de aur, o medalie de argint, două medalii de bronz și două mențiuni", se arată într-un comunicat transmis vineri AGERPRES de MEN.

Potrivit sursei citate, medalia de aur a fost cucerită de Ioan-Andrei Nicolae, iar cea de argint de Ciprian-Mircea Bonciocat (laureat cu argint și la precedentele trei ediții).

Mihnea-Gabriel Doica și Edis Memiș au intrat în posesia medaliilor de bronz, în timp ce Antonie Ciocan și Radu-Alexandru Iacob au obținut mențiuni.

Echipa României a fost condusă de profesorii universitari Cătălin Liviu Gheorghe și Mihai Chiș.

În clasamentul pe națiuni, România a ocupat locul 33, la egalitate cu Franța.

Pe podium s-au clasat, în ordine, echipele Statelor Unite ale Americii, Federației Ruse și R. P. Chineze.

Ministrul Valentin Popa mulțumește, în același timp, atât Societății de Științe Matematice din România pentru demersul de a readuce competiția în țara noastră, cât și organizatorilor, colaboratorilor și voluntarilor pentru eforturile deosebite depuse în desfășurarea acestui prestigios eveniment.

OIM 2018 a fost organizată de Ministerul Educației Naționale, Societatea de Științe Matematice și Inspectoratul Școlar Județean Cluj, cu sprijinul partenerilor instituționali naționali și locali: Institutul de Matematică "Simion Stoilow" din cadrul Academiei Române, Universitatea "Babeș-Bolyai", Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, Consiliul Județean Cluj și Primăria Municipiului Cluj-Napoca.

La ediția din acest an au participat 615 concurenți și 263 de profesori coordonatori/observatori din 114 țări. Fiecare stat a fost reprezentat de o echipă formată din maximum șase elevi, însoțită de cel puțin doi profesori.

Olimpiada Internațională de Matematică a fost lansată în 1959 la inițiativa Societății de Științe Matematice din România, iar acea primă ediție a avut loc la Brașov, într-o formulă ce a inclus șapte state. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
19,4
Cer senin
Umiditate:16 %
Vint:7,2 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău