România a obținut o sumă impresionantă din bugetul european de relansare economică. Klaus Iohannis a spus unde vor fi folosiți banii

  • 21 Iulie 14:34
România a obținut o sumă impresionantă din bugetul european de relansare economică. Klaus Iohannis a spus unde vor fi folosiți banii

Liderii europeni au aprobat la finele nopții la Bruxelles un plan istoric menit să susțină economia europeană afectată de criza coronavirusului, transmite RRA.

Planul de relansare economică este în valoare de 750 de miliarde de euro, la care se adaugă un buget multianual de peste 1.000 de miliarde.

Este un plan care se bazează pentru prima dată pe o datorie comună, remarcă presa internațională.

De asemenea, este tot pentru prima dată când cei 27 stabilesc o legătură între acordarea fondurilor europene și respectarea statului de drept.

Au fost negocieri maraton care au durat patru zile și patru nopți, făcând din reuniune unul dintre cele mai lungi summit-uri din istorie.

România a obținut aproape 80 de miliarde de euro pentru proiectele europene, a anunțat de dimineață președintele Klaus Iohannis. Este o sumă impresionantă, a apreciat șeful statului. 

Președintele Klaus Iohannis a anunțat că la București este aproape gata planul pentru accesarea banilor care revin României din viitorul buget european și se lucrează și la planul național de relansare, care va fi prezentat Comisiei Europene pentru a primi banii din instrumentul european de redresare. 

„Vom folosi această sumă de 80 de miliarde pentru a reface infrastructura în România, pentru a construi spitale, școli, pentru a moderniza marile sisteme publice”, spune Klaus Iohannis.

Președintele Consiliului European, Charles Michel, a explicat că banii vor ajunge la statele membre doar dacă acestea respectă obiectivele climatice de digitalizare și recomandările specifice naționale, cuprinse în evaluarea semestrială făcută de Comisia Europeană. În premieră există și o condiționare a fondurilor de respectare a statului de drept. Președinta executivului european, Ursula von der Leyen, a  explicat că va exista un instrument special.

Ursula von der Leyen: Comisia a propus un instrument prin care, în caz de încălcări, pot fi adoptate măsuri prin majoritate calificată. De asemenea, vom folosi anumite instrumente pentru a întări controlul asupra felului în care sunt cheltuiți banii europeni. 

Condiționarea de statul de drept va fi valabilă atât pentru bugetul multianual, cât și pentru instrumentul de relansare economică. Orice stat membru va putea sesiza Consiliul dacă observă deteriorarea statului de drept și a bunei guvernări într-un alt stat membru, iar orice decizie va fi luată prin majoritate calificată.

Asta înseamnă că e nevoie ca 55% dintre statele membre să voteze pentru, adică 15 țări, iar acestea trebuie să reprezinte împreună cel puțin 65% din totalul populației Uniunii. Concluziile de astăzi ale Consiliului urmează să fie transformate într-un text legal care să fie înaintat spre adoptare Parlamentului European. Așadar urmează noi negocieri, de data aceasta cu legislativul comunitar.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Jurnal militar
Meteo Chișinău
7
Cer acoperit de nori
Umiditate:100 %
Vint:0,5 m/s
Sun
16
Mon
16
Tue
16
Wed
15
Thu
13

Curs oficial BNM 22 August 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.6967 -0.0000
USD 16.6356 -0.0000
RON 4.0711 -0.0000
UAH 0.6064 -0.0000
RUB 0.2255 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău