România a fost desemnată a treia cea mai influentă țară în Parlamentul European, devansând Franța, Italia sau Olanda

  • 28 Octombrie 2021 11:20
România a fost desemnată a treia cea mai influentă țară în Parlamentul European, devansând Franța, Italia sau Olanda

România a fost desemnat a treia cea mai influentă țară din punct de vedere politic în Parlamentul European, în urcare cu o poziție față de anul trecut și cu patru locuri față de precedentul legislativ, conform clasamentului european Influence Index 2021 realizat de think tank-ul VoteWatch Europe, potrivit caleaeuropeana.ro.

Urmând tendința identificată de Indicele de influență din anul precedent, cele mai performante patru grupuri naționale, indiferent de mărimea lor, rămân în primele patru poziții: Germania, Spania, România și Portugalia. Astfel, România devansează țări precum Belgia, Polonia, Olanda, Italia sau Franța, notează sursa citată

Potrivit sursei citate, deputații europeni din aceste patru state membre reușesc să obțină poziții proeminente în cadrul Parlamentului European și în cadrul celor mai influente grupuri politice.

© VoteWatch Europe

“În acest sens, performanța lor indică în mod clar importanța de a avea o pondere mare de deputați europeni din cele mai influente trei grupuri politice – S&D, Renew și PPE. În schimb, statele membre cu o pondere mare de deputați europeni din grupurile cele mai puțin influente, cum ar fi ID, ECR sau Stânga, sunt afectate negativ de acest fapt, după cum demonstrează cazurile Franței și Italiei, care au obținut rezultate relativ mai mici decât se așteptau, având în vedere dimensiunea lor”, mai transmite VoteWatch Europe.

În ce privește România, VoteWatch Europe constată că aceasta și-a sporit influența politică în Parlamentul European față de clasamentul de anul trecut, când s-a clasat pe locul patru.

“În prezent, România este al treilea cel mai influent stat membru al UE din punct de vedere politic – dacă ne uităm la influența proporțională. Acest lucru poate fi explicat prin concentrarea eurodeputaților săi în PPE, care nu numai că este cel mai mare grup politic din PE, cu 187 de membri, dar se numără și printre cele mai influente politic, după cum demonstrează Index Influence 2021

În mod colectiv, eurodeputații români dețin șaisprezece poziții de vicepreședinte de comisie și trei titluri de președinte de comisie.

Românii care dețin funcții de vicepreședinți în comisii de specialitate sunt: Carmen Avram (PSD, S&D, Delegația la Adunarea Parlamentară Euronest), Traian Băsescu (PMP, PPE, Delegația Parlamentară la Comitetul de Asociere UE – Ucraina), Dragoș Benea (PSD, S&D, Comisia pentru dezvoltare regională), Vlad Botoș (USR, Renew Europe, Comisia pentru dezvoltare regională și Delegația Parlamentară UE – Albania), Daniel Buda (PNL, PPE, Comisia pentru agricultură și dezvoltare rurală), Tudor Ciuhodaru (PSD, S&D, Delegația pentru relațiile cu India), Maria Grapini (PPU, S&D, Comisia pentru piață internă), Mircea Hava (PNL, PPE, Delegația pentru relațiile cu Canada), Dan Motreanu (PNL, PPE, Comisia pentru mediu, sănătate publică și siguranță alimentară), Victor Negrescu (PSD, S&D, Comisia pentru cultură și educație), Dan Nica, (PSD, S&D, Delegația la Adunarea Parlamentară ACP – UE), Nicolae Ștefănuță (USR, Renew Europe, Delegația pentru relațiile cu SUA), Lorant Vincze (UDMR, PPE, Comisia pentru afaceri constituționale), Iuliu Winkler (UDMR, PPE, Comisia pentru comerț internațional).

Români care dețin funcții de președinți de comisii sunt: Cristian Bușoi (PNL, PPE, Comisia pentru industrie, cercetare și energie), Siegfried Mureșan (PNL, PPE, Delegația parlamentară la Comitetul de Asociere UE – Republica Moldova) și Dragoș Tudorache (USR, Renew Europe, Comisia specială pentru inteligența artificială în era digitală).

Siegfried Mureșan și Rovana Plumb sunt vicepreședinți pentru grupul PPE și, respectiv, grupul S&D, cele două grupuri politice deținând cea mai mare putere de influență în cadrul PE.

VoteWatch îl menționează și pe “europarlamentarul Dacian Cioloș, care se află la primul mandat parlamentar și care a  fost președinte al Renew din 2019 până foarte recent, ceea ce a contribuit fără îndoială la clasamentul general al influenței politice a României”. După retragerea lui Cioloș din fruntea Renew Europe, eurodeputatul Dragoș Tudorache a fost ales vicepreședinte al grupului Renew Europe.

România este reprezentată în Parlamentul European de 33 de eurodeputați. 14 dintre aceștia fac parte din grupul PPE, cel mai influent grup politic, 10 din S&D, 8 sunt membri ai grupului Renew Europe și un europarlamentar român face parte din grupul ECR.

 

 
Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
8,29
Cer senin
Umiditate:95 %
Vint:1,54 m/s
Sun
8
Mon
9
Tue
9
Wed
16
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău