România a făcut plata pentru primul sistem de rachete Patriot

  • 15 Decembrie 2017 08:32
România a făcut plata pentru primul sistem de rachete Patriot

România a făcut joi plata pentru primul sistem de rachete Patriot, a declarat joi ministrul Apărării Naționale, Mihai Fifor, potrivit news.ro

Ministrul Apărării Naționale, Mihai Fifor, și ambasadorului SUA în România, Hans Klemm, au semnat, la finalul lunii noiembrie, la sediul Ministerului Apărării Naționale (MApN) Scrisoarea de Ofertă și pentru achiziția sistemelor de rachete sol-aer cu bătaie mare (HSAM) – Patriot. Rachetele vor intra în dotarea Forțelor Terestre și Forțelor Aeriene ale Armatei României în a doua parte a anului 2019, primul sistem urmând să fie operațional la jumătatea anului 2020.

„Astăzi am făcut plata pentru primul sistem Patriot”, a spus Fifor joi, la dezbaterile din comisiile reunite buget-finanțe referitoare la bugetul ministerului pentru acest an.

Armata Română nu a plecat pur și simplu la cumpărături și intenționează să aducă cât mai mulți bani la nivelul industriei de apărare, a precizat Fifor.

„Armata Română nu a plecat la cumpărături. Nu intenționăm să facem shopping cu banii de la buget. Încercăm să ducem în industria de apărare sume cât mai mari. Încercăm să relansăm industria de apărare românească. Cu acești bani, vrem să facem un transfer de tehnologie printr-o cooperare industriale cu firmele mari, recunoscute, din domeniul apărării”, a afirmat Fifor.

Fifor a dat ca exemplu contractul prin care Armata va cumpăra 227 de transportoare blindate Piranha V, dintre care aproape 200 ar urma sa fie integrate la Uzina Mecanică București.

Bugetul MApN pentru 2018 a fost aprobat joi în cadrul comisiilor reunite de buget-finanțe, cu șase amendamente respinse. Ministerul va avea un buget anul viitor de 18,16 miliarde lei (majorare cu 11,3% față de 2017), prin care s-a asigurat alocarea a 2% din Produsul Intern Brut (PIB), asigurându-se astfel respectarea angajamentului asumat de România în relația cu NATO.

Sursa: Digi24

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
9,96
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:2,06 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău