România a exportat ieri gaze în Republica Moldova

  • 07 Ianuarie 14:35
România a exportat ieri gaze în Republica Moldova

Ieri, 6 ianuarie, consumul de gaz al României a fost de aproape 40 de milioane de metri cubi.Producția locală a fost de 24,1 milioane metri cubi, extracția din depozite – 10,2 milioane de metri cubi și s-a importat prin Bulgaria 5,3 milioane de metri cubi. În același timp, România a exportat 2,7 milioane de metri cubi către Ungaria. Acest export poate fi tranzit gaze prin România sau chiar un export propriu-zis de gaz din producție locală. Ineditul vine dintr-un mic export către Republica Moldova, prin gazoductul Iași-Ungheni, pe unde au plecat 0,5 milioane metri cubi.

Nu se întâmplă prea des să existe fluxuri de gaze pe această rută. În acest caz, este posibil ca autoritățile Republicii Moldova și-au adus din gazele pe care le-au stocat în depozitele din România sau au importat din producția românească, scrie Economedia.

În perioada următoare, un val de frig va veni peste România, conform prognozelor meteo. Este de așteptat așadar că vom înregistra un consum de gaze în creștere. Ministrul Energiei Sebastian Burduja spune că vom depăși acest episod numai cu gaz românesc, fără a avea nevoie de importuri. Numai că noi importăm în prezent, chiar dacă nu este ger.

„Vine gerul, dar suntem pregătiți. Avem gaze în depozite la un nivel de 82,93%, diferența față de aceeași perioadă a anului trecut fiind de peste 176 milioane metri cubi. La cum a decurs iarna până acum, dar chiar și în condiții mai grele, cu maxim 1-2 episoade de ger sau viscol pe lună, vom trece iarna doar cu gaz românesc, din ceea ce avem înmagazinat și ceea ce producem”, a spus Burduja.

Uzual, în perioada de iarnă, consumul intern al României este asigurat din producția curentă, extracția din depozite și importuri.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
18,24
Cer senin
Umiditate:45 %
Vint:5,14 m/s
Mon
15
Tue
15
Wed
14
Thu
16
Fri
16
Arhivă Radio Chișinău