România a donat cărți pentru bibliotecile universitare din Republica Moldova

  • 21 Noiembrie 2014 20:31
România a donat cărți pentru bibliotecile universitare din Republica Moldova

Lotul de carte este alcătuit din titluri de referință în domeniul artei, culturii, istoriei și civilizației, selectate la propunerea instituțiilor de învățământ.

Peste 1600 de volume de carte românească, în valoare de 15 mii de euro, au fost donate vineri, 21 noiembrie, bibliotecilor universitare din Republica Moldova de către Departamentul pentru Românii de pretutindeni din cadrul Ministerului de Extrene de la București. Lotul de carte este alcătuit din titluri de referință în domeniul artei, culturii, istoriei și civilizației, selectate la propunerea instituțiilor de învățământ.

Manualele și cărțile de literatură, istorie, cultură și muzică sunt un cadou prețios pentru biblioteca Academiei de teatru film și arte plastice, care demult nu a mai achiziționat nicio carte, spune rectorul Academiei, Victoria Melnic.

”O asemenea donație este pentru prima dată în Rrpublica Moldova. Din vară suntem cu gândul oare când se va materializa această idee de a completa fondurile bibliotecilor cu ce este necesar, cu ce este solicitat de studenți și profesori, dar nu cu ce a rămas prin depozite”, a declarat Victoria Melnic. 

Ministrul culturii în exercițiu, Igor Șarov, a menționat că donația face parte dintr-un proiect mai amplu, ”Aducem Gaudeamusul acasă” și anume târgul de carte de la București. Potrivit lui, această donație este doar un început, iar acțiuni de acest gen vor continua și în anii viitori. 

”Sper ca această donație de carte să fie un început și să-i oferim sustenabilitatea an de an. E important ca în instituțiile de învățământ superior sa ajungă cărțile necesare pentru procesul didactic, pentru profesori și pentru studenți”, a declarat Igor Șova.

Prezent la eveniment, Ambasadorul României la Chișinău, Marius Lazurca, a menționat că prin această acțiune se urmărește scopul de a îmbogăți fondul de carte din bibliotecile publice din Republica Moldova și de a sprijini, astfel, accesul studenților basarabeni la cultură și educație.

”Această donație este una țintită. E o listă care răspunde unor nevoi concrete de pregătire de specialitate, de pregătire academică. Din acest motiv sunt convins că aceste cărți vor ajunge pe mesele de studiu”, a declarta Marius Lazurca.

Beneficiari ai donației de carte vor fi Biblioteca Științifică a Universității de Stat „Alecu Russo” din Bălți, Biblioteca Centrală a Universității de Stat din Moldova, Biblioteca Universității Pedagogice de Stat „Ion Creangă”, Biblioteca Academiei de Muzică, Teatru și Arte Plastice și Biblioteca Universității de Stat „B. P. Hașdeu” din Cahul.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
17,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:55 %
Vint:3,6 m/s
Wed
15
Thu
16
Fri
12
Sat
14
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău