România a devansat Spania și este pe locul 4 în topul celor mai mari producători de cereale din UE

  • 19 Iunie 11:03
România a devansat Spania și este pe locul 4 în topul celor mai mari producători de cereale din UE

România a ajuns pe poziția a patra în clasamentul celor mai mari producători de cereale din Uniunea Europeană, devansând Spania. Totul, după ce în 2023 am avut o creștere spectaculoasă a producției.

Conform unei analize realizate de Institutul Național de Statistică al României (INS), fermierii români au obținut anul trecut 20,5 milioane de tone de cereale pentru boabe, marcând o creștere de 9% față de anul precedent. România a urcat astfel pe locul patru în rândul marilor producători europeni, fiind precedată doar de Franța (63,8 milioane de tone), Germania (42,5 milioane de tone) și Polonia (35,1 milioane de tone), scrie TVR Info

Tradițional, România ocupa poziția a cincea, însă o scădere drastică a producției în Spania, cu 34%, a retrogradat această țară pe locul șapte.

Datele INS arată că cea mai mare creștere în producția de cereale în România a fost înregistrată la orz, cu un avans de 21,4%, ajungând la 2 milioane de tone. Producția de grâu a crescut și ea cu 12%, totalizând 9,6 milioane de tone, în timp ce producția de porumb a înregistrat o creștere de 3,9%, ajungând la 8,5 milioane de tone.

Singura cereală cu o producție mai mică față de 2022 a fost orezul, România producând 30.000 de tone, cu 11,7% mai puțin.

În total, cele 27 de state membre ale Uniunii Europene au produs anul trecut 2,7 miliarde de tone de cereale pentru boabe.

Creșterea producției din România contribuie semnificativ la asigurarea securității alimentare în regiune și la consolidarea poziției țării pe piața agricolă europeană.

Agricultura joacă un rol semnificativ în economia României, contribuind la PIB, la ocuparea forței de muncă și la securitatea alimentară.

Deși a cunoscut o modernizare semnificativă în ultimele decenii, sectorul agricol se confruntă cu o serie de provocări, dar oferă și oportunități importante pentru o creștere durabilă.

În 2023, agricultura a contribuit cu 4,1% la PIB-ul României, generând o valoare adăugată brută de 56,4 miliarde de lei.

Aproximativ 1,8 milioane de persoane activează în agricultură, reprezentând 17% din forța de muncă totală. O pondere semnificativă (peste 70%) provine din agricultura de subzistență, cu o productivitate mai scăzută.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Un pământ și două ceruri cu Ana Bantoș
Meteo Chișinău
25,52
Cer senin
Umiditate:74 %
Vint:2,06 m/s
Mon
23
Tue
27
Wed
26
Thu
23
Fri
21
Arhivă Radio Chișinău