România a depășit Ungaria la salarii și a ajuns la egalitate cu Polonia
-
10 Decembrie 2024 10:09
România a ajuns statistic Polonia la nivelul de salarizare, depășind Ungaria, în 2023. La PIB per capita PPS, situația este similară, fiind la același nivel cu Polonia, la 80% din nivelul Uniunii Europene, relevă datele prezentate și analizate de Profit.ro.
În România, salariul mediu anual ajustat a fost de 17.739 de euro în 2023, depășind valorile din Ungaria (16.895 de euro) și Grecia (17.013 euro) și apropiindu-se de cel din Polonia (18.054 de euro), scrie sursa citată. Salariul mediu anual ajustat pentru angajații cu normă întreagă în Uniunea Europeană a fost de 37.900 de euro, în creștere cu 6,5% față de 35.600 de euro în 2022.
Pentru România înseamnă un salariu mediu de 7.310 lei pe lună. Adică în jurul valorii câștigului salarial mediu brut pe 2023.
Se traduce salariul în condiții de trai? Salariile au avansat rapid în ultimii ani, în urma unor decizii de politică socială luate de guvern pe fondul inflației provocate de costurile mari ale măsurilor luate în perioada de gripă.
Inflația ridicată a făcut ca PIB nominal per capita să crească accelerat în ultimii 5 ani, cu o medie de aproximativ 11% pe an, potrivit datelor Institutului Național de Statistică.
Așadar, pentru evaluarea felului în care venitul mediu al populației are relevanță în traiul zilnic, indicatorul potrivit ar fi PIB per capita la standardul puterii de cumpărare (PPS), calculat de Eurostat, care pune în balanță și celelalte țări, care au trecut și ele prin schimbări economice post-pandemie.
Astfel, creșterea salariilor din România urmărește situația relativă în Europa la indicatorul PIB per capita PPS. Cu 80% din media UE 27, este la același nivel cu Polonia și peste Ungaria, Grecia, Croația. Slovacia sau Bulgaria.
Standardul de putere de cumpărare, abreviat PPS (Purchasing Power Standard), este o unitate monetară artificială. Teoretic, un PPS poate cumpăra aceeași cantitate de bunuri și servicii în fiecare țară. Totuși, diferențele de prețuri între țări înseamnă că este necesar un număr diferit de unități monetare naționale pentru aceleași bunuri și servicii, în funcție de țară.
PPS este derivat prin împărțirea oricărui agregat economic al unei țări, exprimat în moneda națională, la paritatea puterii de cumpărare corespunzătoare.
PPS este termenul tehnic utilizat de Eurostat pentru moneda comună în care sunt exprimate agregatele din conturile naționale, ajustate pentru diferențele de nivel al prețurilor utilizând paritățile puterii de cumpărare (PPP). Astfel, PPP poate fi interpretată ca rata de schimb a PPS față de euro.