România a acordat Ucrainei ajutor energetic de avarie în lunile august și septembrie

  • 21 Noiembrie 2022 10:05
România a acordat Ucrainei ajutor energetic de avarie în lunile august și septembrie

România a acordat Ucrainei ajutor energetic de avarie în lunile august și septembrie ale acestui an, constând în livrări de electricitate menite să echilibreze tensiunea din rețeaua interconectată a Europei Continentale, care devenise oscilantă ca urmare a sincronizării de urgență la ea în martie a sistemelor energetice vecine din Ucraina și Republica Moldova, la mai puțin de o lună de la startul agresiunii militare a Rusiei, transmite News.ro. Ajutorul a fost solicitat de ucraineni după ce un stat occidental le-a cerut să-și întrerupă complet exporturile de energie, relatează Profit.ro.

″Motivul acordării ajutorului de avarie către Ucraina l-a constituit faptul că în interconexiunea Europa Continentală au fost detectate oscilații interzonale de tensiune pe direcția est – vest, cu o amortizare foarte slabă, iar OTS (operatorul de transport și sistem – n.r.) din Spania a solicitat Ucrainei, conform procedurilor de interconectare în regim de urgență a sistemelor energetice din Ucraina și Republica Moldova, să reducă soldul de export la 0 MW″, se arată într-un document oficial analizat de Profit.ro.

Ucrainenii au plătit pentru această energie suma totală de peste 9,6 milioane lei, astfel că prețul mediu a fost de circa 2.580 lei/MWh.

În lunile august și septembrie, prețul mediu de închidere al pieței pentru ziua următoare (PZU) de la bursa românească de profil OPCOM a fost de 2.400 lei/MWh, respectiv 1.855 lei/MWh.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
7,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:90 %
Vint:5,14 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
11
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău