România: 56 de localități din 7 județe, afectate de vânt și polei. Microbuze cu cetățeni ai R. Moldova, răsturnate din cauza vremii

  • 09 Ianuarie 10:59
România: 56 de localități din 7 județe, afectate de vânt și polei. Microbuze cu cetățeni ai R. Moldova, răsturnate din cauza vremii

Un microbuz în care se afla o familie cu șapte copii din R. Moldova s-a răsturnat în afara părții carosabile, la ieșire din Adjudu Vechi spre Homocea din județul Vrancea din România, relatează Agerpres. În alt incident, între localitățile Gara Berheci și Priponești din județul Galați, s-a răsturnat ieri un microbuz cu 17 persoane, ce efectua curse pe ruta București-Chișinău.

Angajații Ministerului român al Afacerilor Interne au intervenit, în ultimele 24 de ore, pentru evacuarea a 28 de persoane aflate în mai multe autoturisme înzăpezite, deblocarea a 190 de autovehicule înzăpezite cu aproximativ 400 persoane și degajarea unui copac prăbușit pe carosabil.

"În ultimele 24 de ore, s-au înregistrat efecte în 56 de localități din șapte județe (Botoșani, Galați, Iași, Neamț, Suceava, Vaslui și Vrancea) și în municipiul București", informează un comunicat al Ministerului Afacerilor Interne (MAI) transmis, marți, AGERPRES.

Angajații MAI au fost pregătiți să intervină pentru limitarea efectelor fenomenelor meteorologice periculoase din zonele pentru care au fost emise atenționări meteorologice referitoare la intensificări ale vântului, polei, ninsori și viscol.

A fost emisă avertizare Cod Galben valabil în intervalul 07.01.2024, ora 18,00 - 09.01.2024, ora 10,00, pentru 14 județe (Bacău, Brăila, Botoșani, Buzău, Călărași, Constanța, Galați, Ialomița, Iași, Neamț, Suceava, Tulcea, Vrancea și Vaslui), ce vizează intensificări ale vântului, polei, ninsori moderate cantitativ și viscol. De asemenea, au mai fost emise două avertizări de fenomene meteorologice imediate Cod Portocaliu pentru trei județe (Brăila, Buzău și Ialomița), ce au vizat intensificări puternice ale vântului care vor depăși la rafala 80-85 km/h.

"Potrivit centralizării de la ora 7,00, pe cinci tronsoane de drumuri naționale și 26 de tronsoane de drumuri județene circulația era închisă. De asemenea, pe trei tronsoane de drumuri naționale circulația era restricționată pentru autovehiculele cu masa mai mare de 7,5 tone", arată sursa citată.

Din punct de vedere al alimentării cu energie electrică, la ora menționată anterior se înregistrau avarii în 11 localități din două județe (Brăila și Galați), echipele de intervenție fiind în teren pentru remediere.

Traficul feroviar și cel aerian nu sunt afectate, dar în ceea ce privește traficul maritim și fluvial Bara Sulina din județul Tulcea și Porturile Midia, Constanța, Constanța Sud - maritim și fluvial și Mangalia sunt închise din cauza vântului puternic. 

Un microbuz în care se afla o familie cu șapte copii din R. Moldova s-a răsturnat ieri în afara părții carosabile, la ieșire din Adjudu Vechi spre Homocea din județul Vrancea din România.

„Având în vedere numărul persoanelor implicate, pentru optimizarea misiunii de răspuns, la nivelul județului Vrancea a fost activat Planul roșu de intervenție. La fața locului au fost alocate de urgență o autospecială de stingere, patru ambulanțe SMURD, un echipaj de descarcerare, un punct medical avansat și trei ambulanțe SAJ. În urma incidentului rutier au rezultat nouă victime care au primit îngrijiri medicale la fața locului și ulterior opt dintre acestea au fost transportate la spital pentru evaluare”, a precizat ISU Vrancea, citat de IPN.

Presa română scrie că în microbuzul care se îndrepta spre Republica Moldova călătorea o familie formată din doi adulți și șapte copii cu vârste cuprinse între un an și jumătate și 14 ani, toți cetățeni din Republica Moldova. Tatăl, conducătorul auto, a refuzat transportul la spital.

Tot luni, în România, între localitățile Gara Berheci și Priponești din județul Galați, s-a răsturnat un microbuz cu 17 persoane, ce efectua curse pe ruta București-Chișinău. Un singur pasager, o femeie în vârstă de 55 de ani, care acuza dureri abdominale, a fost transportat la spital, iar restul pasagerilor au fost preluați de un alt microbuz pus la dispoziție de firma transportatoare. Cercetările preliminare au arătat că șoferul, un bărbat de 40 de ani, cu dublă cetățenie, română și moldovenească, ar fi pierdut controlul direcției de mers pe fondul unui carosabil acoperit cu zăpadă, precum și a vântului puternic. Autovehiculul ar fi derapat, a părăsit partea carosabilă și s-a răsturnat.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
19,24
Cer senin
Umiditate:42 %
Vint:2,57 m/s
Mon
15
Tue
15
Wed
14
Thu
17
Fri
17
Arhivă Radio Chișinău