România, R. Moldova și Ucraina colaborează la prevenirea inundațiilor în bazinele Prut și Siret
-
13 Noiembrie 2015 14:53
Opt instituții din domeniul apelor din România, Republica Moldova și Ucraina vor colabora pentru implementarea unui proiect în valoare de 9,243 milioane de euro, prin care se urmărește prevenirea inundațiilor de risc.
De asemenea, proiectul urmărește implementarea unui sistem de alertă timpurie în bazinele superioare ale râurilor Siret și Prut, zona transfrontalieră, se arată într-un comunicat al Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor /MMAP/, transmis, vineri, 13 noiembrie, AGERPRES.
Obiectivele proiectului 'EAST AVERT - Prevenirea și protecția împotriva inundațiilor din bazinele superioare ale râurilor Siret și Prut, prin aplicarea unui sistem de monitorizare modern cu stații automate', parafat în data de 28 ianuarie 2014 la Iași, au fost dezbătute în cadrul unei conferințe de specialitate, organizată în perioada 11-12 noiembrie la Chișinău.
Proiectul are opt parteneri, din care patru din România, unul din Republica Moldova și trei parteneri din Ucraina. Astfel, România este reprezentată de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, Administrația Bazinală de Apă Siret, Administrația Bazinală de Prut-Bârlad și Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor, Republica Moldova de Agenția 'Apele Moldovei', iar Ucraina prin Departamentul Resurselor de Apă Nistru - Prut, Centrul Regional de Hidrometrologie Cernăuți, Centrul de Stat Științific și Tehnic pentru Problemele Inter-sectoriale și Regionale de Securitate a Protecției Mediului Înconjurător și Conservare a Resurselor.
Potrivit MMAP, principalele rezultate estimate ale proiectului sunt creșterea eficacității sistemului de avertizare/alarmare între cele trei țări, prin îmbunătățirea acurateței prognozelor, atât asupra variației debitelor, cât și asupra timpilor de propagare a viiturilor, îmbunătățirea timpului de reacție în situații de urgență și îmbunătățirea monitorizării parametrilor de calitate.
Valoarea totală a programului este de 9,243 milioane de euro (41,57 milioane de lei), din care 90% reprezintă fonduri asigurate prin Instrumentul European de Vecinătate și Parteneriat prin Programul Operațional Comun România - Ucraina - Republica Moldova 2007 - 2013, iar 10% reprezintă cofinanțarea asigurată de partenerii din proiect.
Discuțiile din marja evenimentului s-au desfășurat în cadrul a cinci sesiuni plenare care au vizat impactul EAST AVERT asupra Sistemului de modernizare hidrologică pentru zona transfrontalieră România-Ucraina-Republica Moldova, problemele de inginerie de inundații și de prevenire a riscurilor și protecția în cauză, baza Geodata și hărți de hazard și de risc pentru zona transfrontalieră România-Ucraina-Republica Moldova, respectiv sistemul de alertă timpurie (EWS) - EAST AVERT pentru inundații și poluări accidentale în zona de frontieră a României-Ucrainei-Republicii Moldova.
Cea de-a doua zi a Conferinței a fost dedicată dezbaterilor pe tema schimbului de date hidrologice în temeiul dispozițiilor acordurilor bilaterale existente între România - Ucraina și România - Republica Moldova, în caz de inundații, precum și a importanței implementării proiectului EAST AVERT în legătură cu Strategia Dunării și directivele Uniunii Europene.
La reuniunea organizată de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor din România, împreună cu Agenția 'Apele Moldovei' din cadrul Ministerului Mediului al Republicii Moldova, au participat reprezentanți ai tuturor partenerilor din cele trei țări.