România: 1.500 de oameni au fript clisă la Pericei pentru a intra în Cartea Recordurilor
-
04 Septembrie 2016 19:18
Peste 1.500 persoane au luat cu asalt, sâmbătă, o poieniță din apropierea localității Pericei, în încercarea de a introduce în Cartea Recordurilor un preparat tradițional din zonă - "clisă friptă-n botă și pită cu ceapă picurată".
Printre participanți s-au numărat și ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, alături de omologul său maghiar, Fazekas Sandor.
"Datorită cepei cultivate, faima Periceiului a străbătut Europa și a ajuns și pe continentul american. În trecut, potrivit documentelor existente, ceapa de Pericei era folosită în bucătăria împărătească de la Viena și a ajuns până în Canada. Ceapa este una dintre cele mai importante legume, fiind cunoscută și folosită în bucătăriile din lumea întreagă. Este una dintre cele mai vechi plante de cultură. În urmă cu 5.000 de ani, ceapa era folosită din plin ca și plantă medicinală. În Egiptul antic era închinată ca ofrandă zeilor. Codul lui Hammurabi (4.000 î.Hr) ne vorbește despre câmpii cultivate cu ceapă. Pentru romanii din antichitate era aliment de bază, soldații din legiunile romane numărându-se printre cei care au răspândit-o în întreaga Europă. Nu lipsea de pe mese nici în Evul Mediu, fiind adeseori folosită ca amuletă împotriva ciumei. Valoarea nutritivă a cepei este ridicată, ea fiind aproape indispensabilă ca și condiment", stă scris pe site-ul de promovare al comunei Pericei.
În urmă cu câțiva ani, localnicii din Pericei, în frunte cu primarul Boncidai Csaba, și-au dat seama că ceapa poate fi nu doar o simplă legumă, ci un element de identitate al zonei. Ideile de promovare având la bază ceapa nu au lipsit, Periceiul fiind singura comună din județ ce a ajuns de două ori în Cartea Recordurilor.
Ceapa din Pericei a intrat în Cartea Recordurilor, pentru prima dată, în 2007 când, cu prilejul primei ediții a Festivalului Cepei, agricultorii sălăjeni au împletit o cunună din 45.000 de cepe, cu o lungime de 4.518 metri. Cu același prilej, în comună a fost dezvelit Monumentul Cepei, unic în lume, care are o înălțime de șase metri. Statuia a adus un al doilea record mondial în localitate pentru "cel mai mare monument dedicat cepei".
În cadrul celei de-a IX-a ediții a Festivalului Cepei, ce a avut loc sâmbătă, la Pericei, organizatorii s-au gândit, nici mai mult nici mai puțin, decât să strângă laolaltă cel mai mare număr de oameni din lume pasionați de "clisă friptă-n botă și pită cu ceapă picurată" cu untura slăninii de porc Mangalița.
Nu a fost muncă puțină, s-a apelat la cunoștințe, sponsori, rețete de socializare — că doar e la modă și la tot ceea ce putea ajuta pentru a aduna cât mai mulți oameni, dar și pentru a procura cele necesare: clisa, pâinea și ceapa. Deși, dacă e să ne gândim mai bine, credem că ceapa a fost ultima din lista de probleme ce trebuie rezolvate. Ajutoarele principale au venit de unde puțini s-ar fi așteptat, respectiv de la niște localnici emigrați în Canada. Oameni de afaceri prosperi peste ocean, aceștia s-au oferit să facă rost de slănina de Mangalița și chiar de ceva vin de Tokaj, renumit în țara vecină, Ungaria.
Pentru a da greutate evenimentului, dar și pentru a discuta despre viitorul agriculturii în mediul rural, primarul a invitat la Festivalului Cepei și miniștrii Agriculturii din România și Ungaria. Aceștia au acceptat invitația și, pe lângă discuțiile oficiale, s-au oferit să semneze și ei pe lista participanților la tentativa de record mondial.
Fazekas Sandor, ministrul Agriculturii din Ungaria, crede că ceapa este un produs pe care se poate baza o întreagă artă culinară. Oficialul maghiar i-a încurajat pe cei din Pericei să continue cu aceste demersuri, dând exemplul unei provincii din Germania, care trăiește de pe urma...castraveților sau a unei localități din Bavaria unde, la loc de cinste, este dovleacul.
"Oamenii au nevoie de mâncare și, de ce nu, să folosească ceapa de la Pericei și mai sunt și alte valori ascunse ale Sălajului, cum ar fi vinul, fructele din Sălaj. Cu siguranță sunt și alte produse care sunt demne de a fi prezentate și promovate. Guvernul maghiar dorește să susțină aceste demersuri. Sunt convins că aceste produse reprezintă o perspectivă serioasă. Per ansamblu, putem spune că din ceapă se poate crea un brand transilvan. (...) Practic, produsele agroalimentare fac parte din cultura unei națiuni și Sălajul își poate găsi locul prin sârguința, prin hărnicia oamenilor. Noi vă oferim ajutorul pentru a valorifica aceste aspecte. Pe aceste aspecte se poate clădi și un turism rural", a subliniat, în cadrul discuțiilor din preambulul încercării de record mondial, Fazekas Sandor.
Eforturile organizatorilor, dar și ale unor parteneri precum Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Sălaj Plus nu au fost în zadar, astfel că, sâmbătă, după orele amiezii, poienița pregătită pentru eveniment fremăta de lume "colorată", de la copii de câțiva ani, până la persoane în vârstă, fiecare așteptând, cu clisa în vârful unei bote de alun, semnalul pentru începerea petrecerii, în jurul unui careu imens, din lemne pentru foc.
Mai puțin familiarizat cu "clisa picurată", ministrul român al Agriculturii, Achim Irimescu, s-a declarat încântat să participe la un asemenea eveniment.
"În comuna Pericei astăzi are loc un eveniment foarte important. Nu întâmplător se află doi miniștri: cel al Agriculturii din Ungaria, Fazekas Sandor și cu mine. Am venit aici unde înțeleg că organizatorii doresc să înregistreze un record în Cartea Recordurilor în ceea ce privește clisa. Înțeleg că este un proces în care clisa se încălzește la foc și se picură pe pâine. Cred că astfel de evenimente sunt extrem de importante pentru a promova atât obiceiurile gastronomice, cât și tradiția din astfel de zone și a încuraja ulterior cetățenii români și din UE pentru a veni în aceste locuri și a vedea că nu sunt doar foarte frumoase, ci și obiceiurile sunt foarte frumoase, iar de calitatea produselor de aici nu mai discutăm pentru că sunt în mod cert de calitate extraordinară", a declarat acesta.
Norii de fum apăruți după aprinderea focului și soarele care întețea căldura flăcărilor nu i-au putut ține deoparte pe cei peste 1.500 de oameni care au fost prezenți la festival. Conștiincioși, cei doi miniștri au picurat clisa peste pâine și ceapă de Pericei, apoi au mușcat cu poftă din preparatul tradițional, expresiile de pe fețele lor fiind elocvente în privința gustului.
"Da, e ceva ce merită încercat", au părut să spună la unison, fără cuvinte, ambii oficiali.
Dacă va ajunge sau nu Periceiul, pentru a treia oară, în Cartea Recordurilor, se va ști abia peste ceva vreme, după parcurgerea pașilor necesari unei asemenea tentative. Cert este însă un lucru: oamenii de aici chiar știu cum să facă să se vorbească despre ei și despre ceapa pe care o cultivă. Și nu oricum, ci cu cuvinte de laudă!
Sursa: Agerpres.ro