Rolurile combinate au un efect negativ asupra stării emoționale și sănătății femeii, discuții

  • 14 Mai 2021 16:15
Rolurile combinate au un efect negativ asupra stării emoționale și sănătății femeii, discuții

Pandemia COVID s-a bazat pe femei. În contextul populației care îmbătrânește în Republica Moldova și unui sistem de sprijin care uneori este defectuos, femeile sunt cele care oferă grijă, atât pentru persoanele în etate, cât și pentru copiii mici din familie. Femeile încearcă să combine munca plătită și cea neplătită. Toate aceste roluri combinate au un efect negativ asupra stării emoționale și sănătății femeii. Femeile de vârstă medie sunt cele mai afectate și cele mai stresate, iar toți acești factori contribuie la scăderea ratei fertilității în țară. O spune Nigina Abaszada, reprezentantă rezidentă UNFPA Moldova, care a avut un mesaj de salut în cadrul unor discuții despre rolul sectorului privat în susținerea familiilor, eveniment găzduit de Fondul ONU pentru Populație (UNFPA), transmite IPN.

Studiile arată că, deși femeile își doresc doi-trei copii, rata fertilității ajunge la nivelul de 1,5-1,7 maximum. „Există semnale în societate că femeile nu pot să-și materializeze intențiile de fertilitate și sunt forțate să facă parte din această generație și să combine rolul de îngrijitor cu cel de a se afirma în carieră și a face studii. E mult de făcut în ceea ce tine de politici, stigmatizare, chiar dacă privim lucrurile optimist”, a menționat Nigina Abaszada.

Familia este nucleul de bază al societății, ea se afla în centrul vieții sociale, iar femeia asigură bunăstarea membrilor ei și poartă de grijă celor vârstnici, cu dizabilități, cu necesități speciale. Secretarul de stat al MSMPS, Vasile Cușca, spune că în ultimii ani s-au schimbat mai multe aspecte ce țin de consolidarea relațiilor în familii, între generații. „Prin ajustarea cadrului legislativ, ne-am propus și s-a realizat asigurarea egalității de șanse între femei și bărbați, s-au îmbunătățit prevederile ce țin de dreptul la acordarea concediilor de maternitate, paternale, masuri ce vin să ajute tații și în general părinții să aibă relații mai apropiate cu copii lor, să-și asume mai multe responsabilități. În contextul situației pandemice, au fost modificate și ajustate unele acte legislative, fiind oferită posibilitatea de a practica munca la distanță, program flexibil de muncă”, a notat Vasile Cușca. 

Referindu-se la practicile prietenoase familiei la locul de muncă, directorul de resurse umane al Premier Energy Distribution, Iurie Hăruța, a menționat că în cadrul întreprinderii,se acordă o atenție deosebită dezvoltării continue a angajaților și valorizării echilibrului dintre viața lor personală și cea profesională. Politicile interne presupun echitate, non-discriminare, egalitate de sanșe și dialog permanent cu angajații. De exemplu, din numărul total de angajați, 27% sunt femei. 34 % dintre manageri sunt femei. „Ținând cont de specificul în care activăm, domeniul energetic, unde activitățile presupun prezența bărbaților, sunt indicatori destul de buni, care demonstrează că se pune accent pe șanse egale, profesionalism, non-discriminare și dezvoltare egală, muncă egală. În cadrul întreprinderii sunt adoptate mai multe politici prietenoase, precum: ziua de vineri e zi cu regim redus, se lucrează până la ora 14.00”, a exemplificat Iurie Hăruța. Întrebat cum aceste politici influențează businessul, Iurie Hăruța a răspuns că obiectivele de afaceri stabilite de companie au șanse să fie îndeplinite atunci când întreprinderea dispune de angajați mulțumiți, care sunt mai eficienți, le apare satisfacția la locul de muncă, se creează echipe puternice și productive și se reduce rotația cadrelor.

Directorul general al CNAS, Elena Țîbîrnă, în luarea sa de cuvânt a precizat că, dacă în 2015 indemnizația pentru familiile cu copii, în special cea pentru creșterea copilului până la 3 ani, a fost solicitată de 94% de mame și doar 5% de tați, statistica la finele anului 2020 arată diferit: 84% mame și 15% tați. Referitor la indemnizația paternală, Elena Țîbîrnă a menționat că e un serviciu relativ nou, implementat din noiembrie 2016. Tații copiilor nou-născuți au dreptul la indemnizația paternală, care se acordă pe durata concediului paternal de 14 zile calendaristice. Din 1 ianuarie anul curent, de acesta indemnizație pot beneficia și tații din domeniul liber-profesional, din sectorul justiției. În 2019 de această indemnizație au beneficiat 3940 de tați, 12 tați la 100 de copii. În 2020, cifra e în creștere: la 100 copiii revin 14 tați. În alte țări însă acest indicator e mai înalt, 55 de tați la 100 de copii nou-născuți.

Evenimentul a fost organizat în contextul Zilei Internaționale a Familiei. UNFPA susține sectorul privat în promovarea politicilor prietenoase familiei, pentru a ajuta cuplurile să aibă numărul dorit de copii și a construi familii puternice. Pe termen lung, acest model oferă reziliență demografică și contribuie la transformarea provocărilor demografice în oportunități.

Tags

Alte Noutati

LIVE: De la ABC la BAC
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:38 %
Vint:5,14 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
10
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău