Rolul presei în etapele făuririi României, tema Conferinței Internaționale organizată la Universitatea Dunărea de Jos

  • 24 Mai 2018 14:48
Rolul presei în etapele făuririi României, tema Conferinței Internaționale organizată la Universitatea Dunărea de Jos

Cadre didactice, masteranzi și doctoranzi, cercetători științifici, bibliotecari, arhiviști, studenți și jurnaliști sunt așteptați vineri și sâmbătă, la Universitatea Dunărea de Jos din Galați, la cea de-a X-a ediție a Conferinței Internaționale 'Cultura și presa în spațiul european', tema din acest an fiind 'Presa - participant activ la crearea României'.

Potrivit unui comunicat transmis joi de instituția universitară gălățeană, manifestarea îmbogățește aria tematică a conferințelor organizate de către Departamentul de Literatură, Lingvistică și Jurnalism, din cadrul Facultății de Litere a Universității Dunărea de Jos din Galați, începând din 2008, propunându-și să analizeze, în acest an, modul în care a prezentat presa etapele făuririi României. 

'Cercetătorii analizează, astfel, portrete ale gazetarilor implicați direct în evenimentele care au dus la crearea și dezvoltarea României, publicațiile care au reflectat evenimentele ce au marcat crearea statului național român și grupaje de articole care surprind momentele 1859-1878-1913-1918', se precizează în comunicat.

Scopul acestei manifestări științifice, la celebrarea Centenarului Marii Uniri, este de a scoate în evidență modul în care presa a contribuit, prin argumentele prezentate opiniei publice, la crearea tuturor momentelor propice dezvoltării statului român, impactul pe care l-au avut articolele asupra cititorilor, care au fost temele de interes tratate. 

'Născută cu doar câteva decenii înaintea primului moment al epopeii creării statului național unitar, presa de dincoace și de dincolo de Carpați s-a implicat cu mult curaj în dezbaterea marilor teme cu care se confrunta societatea românească din Principate, militând deschis pentru realizarea Unirii Moldovei cu Valahia, pentru consolidarea acestui act politic, precum și pentru continuarea reformelor care vizau transformarea Principatelor Unite, mai apoi, a României, într-un stat modern', se mai spune în comunicat.

Manifestarea se adresează cadrelor didactice din învățământul universitar și preuniversitar, masteranzilor și doctoranzilor, cercetătorilor științifici, bibliotecarilor, arhiviștilor, studenților, jurnaliștilor, tuturor celor interesați de această temă. 

O selecție a lucrărilor, rezultată în urma procesului de peer-review, va fi publicată într-un volum, tipărit la o editură de prestigiu recunoscută în domeniul științelor sociale. Volumul ediției a IX-a a Conferinței Internaționale 'Cultura și presa în spațiul european', care a avut loc în mai 2017, a apărut cu titlul Mediamorfoze III - Jurnaliști și scriitori în tranșeele Marelui Război, la Editura Tritonic, din București.

Conferința este organizată de Universitatea Dunărea de Jos din Galați, alături de Asociația Română de Istorie a Presei și Biblioteca 'V.A. Urechia' Galați.

Sursa: Agerpres

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Agenda globală
Meteo Chișinău
7,18
Cer senin
Umiditate:72 %
Vint:2,06 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
12
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău