Rolul presei în etapele făuririi României, tema Conferinţei Internaţionale organizată la Universitatea Dunărea de Jos

  • 24 Mai 2018 14:48
Rolul presei în etapele făuririi României, tema Conferinţei Internaţionale organizată la Universitatea Dunărea de Jos

Cadre didactice, masteranzi şi doctoranzi, cercetători ştiinţifici, bibliotecari, arhivişti, studenţi şi jurnalişti sunt aşteptaţi vineri şi sâmbătă, la Universitatea Dunărea de Jos din Galaţi, la cea de-a X-a ediţie a Conferinţei Internaţionale 'Cultura şi presa în spaţiul european', tema din acest an fiind 'Presa - participant activ la crearea României'.

Potrivit unui comunicat transmis joi de instituţia universitară gălăţeană, manifestarea îmbogăţeşte aria tematică a conferinţelor organizate de către Departamentul de Literatură, Lingvistică şi Jurnalism, din cadrul Facultăţii de Litere a Universităţii Dunărea de Jos din Galaţi, începând din 2008, propunându-şi să analizeze, în acest an, modul în care a prezentat presa etapele făuririi României. 

'Cercetătorii analizează, astfel, portrete ale gazetarilor implicaţi direct în evenimentele care au dus la crearea şi dezvoltarea României, publicaţiile care au reflectat evenimentele ce au marcat crearea statului naţional român şi grupaje de articole care surprind momentele 1859-1878-1913-1918', se precizează în comunicat.

Scopul acestei manifestări ştiinţifice, la celebrarea Centenarului Marii Uniri, este de a scoate în evidenţă modul în care presa a contribuit, prin argumentele prezentate opiniei publice, la crearea tuturor momentelor propice dezvoltării statului român, impactul pe care l-au avut articolele asupra cititorilor, care au fost temele de interes tratate. 

'Născută cu doar câteva decenii înaintea primului moment al epopeii creării statului naţional unitar, presa de dincoace şi de dincolo de Carpaţi s-a implicat cu mult curaj în dezbaterea marilor teme cu care se confrunta societatea românească din Principate, militând deschis pentru realizarea Unirii Moldovei cu Valahia, pentru consolidarea acestui act politic, precum şi pentru continuarea reformelor care vizau transformarea Principatelor Unite, mai apoi, a României, într-un stat modern', se mai spune în comunicat.

Manifestarea se adresează cadrelor didactice din învăţământul universitar şi preuniversitar, masteranzilor şi doctoranzilor, cercetătorilor ştiinţifici, bibliotecarilor, arhiviştilor, studenţilor, jurnaliştilor, tuturor celor interesaţi de această temă. 

O selecţie a lucrărilor, rezultată în urma procesului de peer-review, va fi publicată într-un volum, tipărit la o editură de prestigiu recunoscută în domeniul ştiinţelor sociale. Volumul ediţiei a IX-a a Conferinţei Internaţionale 'Cultura şi presa în spaţiul european', care a avut loc în mai 2017, a apărut cu titlul Mediamorfoze III - Jurnalişti şi scriitori în tranşeele Marelui Război, la Editura Tritonic, din Bucureşti.

Conferinţa este organizată de Universitatea Dunărea de Jos din Galaţi, alături de Asociaţia Română de Istorie a Presei şi Biblioteca 'V.A. Urechia' Galaţi.

Sursa: Agerpres

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chişinău
-4 °C
Ninsoare
Umiditate:85 %
Vint:5,1 m/s
Mie
1 °C
Joi
-0 °C
Vin
-5 °C
Sâm
-0 °C
Dum
1 °C

Curs oficial BNM 22 Ianuarie 2019

MDL RATĂ TREND
EUR 19.4835 -0.0676
USD 17.1381 -0.0037
RON 4.1314 -0.0295
UAH 0.6131 0.0006
RUB 0.2580 -0.0004
Arhivă Radio Chișinău