Roiuri de lăcuste au invadat Libanul după o schimbare a direcției vântului, un ''eveniment foarte rar''

  • 26 Aprilie 2021 14:00
Roiuri de lăcuste au invadat Libanul după o schimbare a direcției vântului, un ''eveniment foarte rar''

Elicoptere ale armatei au împrăștiat pe terenurile agricole din nord-estul Libanului substanțe împotriva lăcustelor pentru a-i ajuta pe fermieri să lupte contra acestor insecte care au invadat în roiuri teritoriul acestei țări, un eveniment descris drept ''foarte rar'' de o agenție a ONU, cauzat de o schimbare a direcției vântului, relatează luni Reuters, potrivit Agerpres.

Ministerul Agriculturii, aflat în stare de alertă, a declarat luni că efective importante de lăcuste au fost distruse.

Până în prezent nu au fost înregistrate pierderi considerabile în agricultură, însă există îngrijorarea că mai multe roiuri ar putea fi împinse de vânt spre sudul țării, a declarat pentru Reuters ministrul interimar al Agriculturii, Abbas Mortada.

''Am reușit în scurt timp să distrugem un număr uriaș, însă unele au scăpat și există în continuare efective mari, mai ales în zona Hermel din Marjaheen'', a spus Mortada.

Lăcustele, care amenință recoltele, se adaugă unei lungi liste de provocări cu care se confruntă Libanul, țară afectată de cea mai gravă criză financiară din ultimele decenii.

Regiunea Baalbek-Hermel din nord-est se bazează în special pe creșterea animalelor, până în prezent având doar câteva plantații de cireși afectate de lăcuste. Însă regiunile din sudul Libanului dețin mai multe terenuri agricole.

"Suntem pregătiți pentru orice se poate întâmpla", a declarat Mortada.

Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO) a indicat că evenimentul este neobișnuit pentru această zonă, o schimbare a direcției vântului împingând lăcustele din Arabia Saudită până în Iordania și mai departe în Siria și Liban.

''Este un eveniment foarte rar... locurile de reproducere sunt pe coasta Mării Roșii, coasta nordică a Arabiei Saudite, așa că ele au fost împinse de vânt în Iordania și Siria'', a spus Maurice Saade, reprezentatul FAO în Liban.

''Până în prezent (situați) este sub control și în mod cert personal nu văd niciun motiv de panică'', a precizat el.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
10,24
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:0,51 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău