Rogozin anunță o nouă vizită la Chișinău, în septembrie, și-l acuză pe Plahotniuc de eșecul vizitei de săptămâna trecută

  • 02 August 2017 12:31
Rogozin anunță o nouă vizită la Chișinău, în septembrie, și-l acuză pe Plahotniuc de eșecul vizitei de săptămâna trecută

Vicepremierul rus Dmitri Rogozin anunță că ar putea veni la Chișinău în septembrie, la invitația ministrului moldovean al Economiei, Octavian Calmîc, încă numai dacă îi vor fi oferite garanții de securitate și de survol a tuturor țărilor de tranzit.

Oficialul rus a precizat că acceptă această invitație, însă nici de această dată nu a ezitat să folosească expresii jignitoare la adresa autorităților Republicii Moldova.

„Am acum o invitație de la domnul Calmîc. Ea a venit recent, acum vreo două săptămâni. El mă invită să vin în această toamnă la Chișinău. Am citit cu plăcere această invitație. Dar ce are în vedere domnul Calmîc, cum va asigura el securitatea invitaților din Rusia, cum își vor șterge ei mucii în fața patronului lor român, e greu de spus și nici nu mai este problema noastră”, a declarat Dmitri Rogozin într-un interviu pentru postul de televiziune NTV, preluat de Interfax.

În alt context, el susține că de vină pentru eșecul vizitei sale în Republica Moldova, la sfârșitul săptămânii trecute, ar fi liderul Partidului Democrat din Moldova, Vlad Plahotniuc.

„Deocamdată nu vrem, firește, să divulgăm anumite secrete, rezultatele anchetei noastre. Aceasta se desfășoară. Însă pot de pe acum spune că avem informații conform cărora în spatele acestei provocări a fost domnul Plahotniuc. El a organizat tot. Scopul lui a fost de a ne confrunta cu România și, din această cauză, a făcut-o așa cum o fac în mod obișnuit afaceriștii – cu mâinile altora”, afirmă Dmitri Rogozin, citat de aceeași sursă.

El a adăugat că pregătește sancțiuni personalizate la adresa tuturor persoanelor implicate, care vor fi propuse Kremlinului.

De asemenea, Rogozin susține că statutul lui de reprezentant special al Rusiei la negocierile în problema reglementării transnistrene rămâne neschimbat, ba chiar mai mult, Moscova va insista ca el să rămână mediator al relațiilor dintre Chișinău și Tiraspol.

Amintim că vizita la Chișinău și apoi în Transnistria a vicepremierului Dmitri Rogozin, responsabil și pentru industria apărării din Executivul rus, a eșuat vineri din cauza refuzului României de a permite avionului să survoleze spațiul său aerian. După o escală la Minsk, cursa S7 cu care urma să vină Rogozin s-a întors la Moscova.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de muzică cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
13,24
Câțiva nori
Umiditate:71 %
Vint:6,17 m/s
Sun
15
Mon
16
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău