Robu întreabă CC dacă un deputat poate fi arestat pentru altceva decât ceea ce a încuviințat Parlamentul (ZDG)

  • 26 Septembrie 2019 08:31
Robu întreabă CC dacă un deputat poate fi arestat pentru altceva decât ceea ce a încuviințat Parlamentul (ZDG)

Procurorul general interimar, Dumitru Robu, a depus miercuri, 25 septembrie, o sesizare la Curtea Constituțională (CC), solicitând interpretarea art. 70, alin. (3) din Constituția Republicii Moldova, scrie Ziarul de Gardă.

Mai exact, acesta le cere judecătorilor să precizeze dacă „poate fi un deputat reținut, arestat, percheziționat sau trimis în judecată, în cadrul procesului penal, dacă încuviințarea Parlamentului a avut drept obiect un capăt de acuzare, iar ulterior au fost administrate probe care stau la baza și altor capete de acuzare în materie penală”.

Șeful Procuraturii Generale menționează că sesizarea a fost depusă pentru a evita situațiile în care lipsa unei certitudini de interpretare ar putea constitui temei de eschivare a unor persoane de la răspundere penală pentru comiterea unor fapte cu grad avansat de pericol social.

„Rămâne neclară și incertă situația în care Parlamentul a acceptat efectuarea acțiunilor procesuale și transmiterea cauzei penale în judecată în privința unui deputat, dar în cadrul urmăririi penale au fost administrate probe care indică la comiterea și altor infracțiuni de către deputatul în cauza. La concret, interpretarea urmează să aibă că obiect faptul dacă mai este necesară încuviințarea Parlamentului pentru fiecare capăt de acuzare în materie penală sau este suficientă încuviințarea acordată inițial. (…) Odată cu avansarea investigațiilor, adică efectuarea completă și obiectivă, sub toate aspectele a urmăririi penale, se pot constată noi fapte infracționale și, pe cale de consecință, în mod obligatoriu urmează a fi completată învinuirea adusă”, argumentează autorul sesizării.

Sursa:ZDG

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri România-Actualități
Meteo Chișinău
21,63
Cer senin
Umiditate:53 %
Vint:7,72 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău