Roboții vor prelua 40% din sarcinile casnice în maximum 10 ani, arată un studiu

  • 05 Martie 2023 17:10
Roboții vor prelua 40% din sarcinile casnice în maximum 10 ani, arată un studiu

Roboții vor prelua aproape jumătate din sarcinile casnice în maximum 10 ani. Sunt previziunile experților care au făcut mai multe studii, potrivit publicației PLOS ONE.

Cele mai ușoare treburi casnice de făcut de către roboți sunt mersul la cumpărături, curățenia, dar și spălatul și călcatul hainelor. Grădinăritul și gătitul par și ele sarcini ușoare pentru roboți, spun experții, potrivit Digi24.

La polul opus însă, mai greu va fi la capitolul îngrijirii copiilor sau a bătrânilor, care, clar, necesită interacțiune umană. Haideți să vedem, concret, ce spun autorii studiului despre timpul pe care îl vom salva cu ajutorul roboților.

Mai bine de un sfert din timpul pe care îl petrecem acum făcând diverse treburi casnice va fi salvat în următorii 5 ani. Iar în 10 ani, 39% din timpul petrecut cu sarcinile casei va fi preluat de roboți.

Printre cele mai ușoare treburi pe care le pot face roboții se numără curățenia, cumpărăturile, grădinăritul, gătitul sau împăturirea și călcatul hainelor. Pe de altă parte, cele mai grele treburi pe care le-ar putea face roboții țin de îngrijirea copiilor sau a bătrânilor.

Cercetătorii de la Universitatea Oxford din Marea Britanie și Universitatea Ochanomizu din Japonia au cerut unui număr de 65 de experți în inteligență artificială (AI) să prezică gradul de automatizare a sarcinilor casnice obișnuite în următoarea decadă.

Experții au prezis că cel mai probabil, cumpărăturile pentru mâncare vor fi cel mai mult automatizate, în timp ce îngrijirea tinerilor sau a bătrânilor va fi cel mai puțin probabil să fie afectată de inteligența artificială.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograful de vineri cu Victor Buruiana
Meteo Chișinău
25,24
Cer senin
Umiditate:29 %
Vint:6,17 m/s
Sat
14
Sun
14
Mon
17
Tue
20
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău