Roboții sunt învățați să nu fure, concept până acum necunoscut mașinilor (și nu numai)

  • 03 Februarie 2019 10:30
Roboții sunt învățați să nu fure, concept până acum necunoscut mașinilor (și nu numai)

Noțiunea de proprietate este ușor de înțeles pentru (unii) oameni, dar roboții au dificultăți în stăpânirea conceptelor mai abstracte. Acum, cercetătorii au programat un robot manierat care poate învăța cine ce deține și ce îi este permis să facă cu lucrurile oamenilor.

Această lecție este foarte importantă pentru interacțiunea roboți-oameni, subliniază Descopera.ro

Nu poți trimite roboți „care nu cunosc ce deține fiecare. Dacă instruiesc un robot să-mi construiască un gard și merge la vecin să fure scânduri, nu este ceea ce aveam în minte”, a precizat Matthias Scheutz, cercetător la Tufts Universitydin Medford, Massachussetts, care nu a fost implicat în lucrare.

Noul robot conștient din punct de vedere social, descris la AAAI Conference on Artificial Intelligence pe 1 februarie, poate învăța cine ce deține din declarații explicite și din propriile observații. Robotul învață codul bunelor maniere din ordine directe și din generalizări ale exemplelor specifice. Spre exemplu, dacă robotului îi este spus să nu atingă mai multe obiecte despre care știe că aparțin unor anumite persoane, acesta va deduce, ca o regulă generală, că nu trebuie să atingă obiecte care au acești proprietari, scrie Science News.

Cercetătorul în inteligență artificială Xuan Tan și colegii săi de la Yale University au testat manierele robotului în experimente cu piese cubice aflate pe o masă.

Într-o ședință, Tan s-a jucat doar cu piesele roșii, inducând robotului ideea că acestea aparțin aceleiași persoane. Atunci când Tan a instruit robotul să arunce totul de pe masă, iar mașina a vrut să ia un cub roșu, Tan l-a oprit, spunând că acela este al lui.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Istoria la pachet cu Gheorghe Cojocaru
Meteo Chișinău
16,63
Cer senin
Umiditate:76 %
Vint:3,09 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău