Roberta Metsola, discurs fondator la Sorbona: apel la cetățeni să creadă și să apere Europa

  • 01 Noiembrie 2023 17:41
Roberta Metsola, discurs fondator la Sorbona: apel la cetățeni să creadă și să apere Europa

Istoria ne-a demonstrat că o Uniune Europeană extinsă servește la apărarea păcii, securității, stabilității și prosperității Europei pe scena internațională, a afirmat, în această săptămână, președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, într-un “discurs fondator” susținut la Universitatea Sorbona din Paris, la invitația publicației Le Grand Continent, relatează Calea Europeană.

În contextul în care războiul se răspândește peste tot, iar peste opt luni vor avea loc alegerile europene, Roberta Metsola a ținut, la Sorbona, un discurs fundamental despre provocările cu care se confruntă o Uniune care navighează în ape tumultoase, menționează Le Grand Continent, preluată de Calea Europeană.

Metsola și-a expus viziunea pentru o Europă care se află la răscruce de drumuri: conflictul din Ucraina, războiul Sukkot dintre Israel și Hamas, extinderea Uniunii Europene și participarea cetățenilor europeni la alegeri.

“Europa trebuie să răspundă la întrebări foarte serioase. Sunt democrațiile noastre suficient de puternice pentru a răspunde la amenințări totale? Pot economia noastră deschisă și statul nostru de drept să reziste la atacuri? Trebuie ca “legea celui mai puternic” să guverneze relațiile internaționale? Acestea sunt chestiuni vitale pentru Europa. Nu avem de ales decât să ne apărăm civilizația cu fermitate și curaj”, a spus ea, în amfiteatrul Richelieu al prestigioasei universități.

Metsola a evocat și provocările interne cu care se confruntă UE – migrația, competitivitate, ambițiile privind o Europă neutră din punct de vedere climatic și o Europă digitală. De asemenea, a subliniat că sprijinul pentru Ucraina trebuie “să nu fie slăbit”.

“Trebuie să rezistăm pentru a construi și apăra pacea și libertatea. Nu avem dreptul să uităm ceea ce suntem și ceea ce ne dorim. Pentru noi înșine, pentru copiii noștri și pentru Europa”, a spus ea, amintind că face parte dintr-o generație care a fost copil când a căzut Zidul Berlinului, când un popor a manifestat Piața Tiananmen, dar și o generație care și-a amintit de prăbușirea Uniunii Sovietice și de bucuria nestăvilită a milioane de europeni în sfârșit liberi să își aleagă destinul.

“Am trăit această victorie”, a subliniat șefa Parlamentului European, în timp ce a avertizat că mișcările extremiste amenință, din nou, Europa, motiv pentru care “trebuie să regândim și să reformăm serios Europa”.

Istoria integrării europene, a indicat ea, a demonstrat că “prin crize ne asumăm responsabilitatea, că Europa avansează, se transformă, evoluează și se întărește”.

În opinia ei, dimensiunea extinderii UE trebuie abordată în ansamblu.

“Lumea nu ne așteaptă. Dacă nu îndrăznim să ne schimbăm, proiectul nostru colectiv va stagna și își va pierde relevanța. Trebuie să ne adaptăm la noua realitate geopolitică pe care am menționat-o deja. Dacă nu răspundem la apelul vecinilor noștri, alți parteneri geopolitici o vor face și vor umple golul de la granițele noastre. Am avut aceleași temeri înainte de extinderea din 2004. Cu toate acestea, istoria ne-a arătat că o Uniune Europeană extinsă, bazată pe obiective clare, servește la apărarea păcii, securității, stabilității și prosperității Europei pe scena internațională“, a spus Roberta Metsola.

Aceasta a precizat că acest imbold a reprezentat “motivul pentru care am luptat pentru ca Ucraina și Moldova să primească statutul de candidat la UE” și “pentru care credem că negocierile cu Balcanii de Vest trebuie să facă progrese”.

Însă, a atenționat ea, o astfel de perspectivă nu poate fi realizată fără reforme instituționale ale proiectului nostru politic.

“O Uniune de 30, 33 sau 35 de membri nu va putea funcționa după aceleași reguli ca 27. Reforma structurii și procedurilor noastre instituționale, precum și reforma bugetului nostru european sunt esențiale. Adaptarea politicilor noastre structurale este la fel de mult pentru a se potrivi cu țările candidate cu mult înainte de aderarea lor, dar și pentru a permite Uniunii să le integreze”, a explicat Metsola.

Considerând că o Uniune extinsă, ambițioasă, unită, coerentă și eficientă este cel mai bun răspuns la populism și extremism, președinta Parlamentului European a conchis punctând că în perioada premergătoare alegerilor europene din iunie 2024, “este mai important ca niciodată să reflectăm împreună asupra rolului pe care îl joacă Europa și, mai ales, asupra rolului pe care dorim să i-l dăm…”.

“Nu așteptați ca altcineva să facă acest lucru pentru dumneavoastră. Deci, mergeți la vot, găsiți-vă vocea, găsiți o cauză și luptați pentru ea. Credeți în Europa. Europa merită să fie apărată și noi toți avem un rol de jucat în acest sens”, a subliniat Roberta Metsola

Tags

Alte Noutati

LIVE: Arena Națională
Meteo Chișinău
17,74
Cer senin
Umiditate:41 %
Vint:2,57 m/s
Mon
15
Tue
15
Wed
15
Thu
17
Fri
18
Arhivă Radio Chișinău