Roberta Metsola: „Extinderea este cel mai puternic instrument geopolitic al Uniunii”

  • 06 Octombrie 2023 18:23
Roberta Metsola: „Extinderea este cel mai puternic instrument geopolitic al Uniunii”

Europa înseamnă să schimbi cursul istoriei, iar acolo unde există o voință politică, există și o cale, a declarat vineri președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, adresându-se Consiliului European informal de la Granada, summitul liderilor UE-27 desfășurându-se la o zi după cel de-al treilea summit al Comunității Politice Europene.

“Și, mai ales în acest nou mediu geostrategic, o UE extinsă, care se bazează pe obiective, criterii și merite clare, servește drept investiție în pace, securitate, stabilitate și prosperitate pe continentul european. Este un proces cu un rezultat care aduce beneficii tuturor celor implicați“, a precizat președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, citată de caleaeuropeana.ro.

Metsola le-a reamintit liderilor că instituția pe care o conduce a solicitat ca Ucraina și Republica Moldova să primească statut de țări candidate.

“Acest statut oferă o perspectivă europeană clară acestor națiuni și servește ca un impuls puternic pentru avansarea reformelor democratice. O scurtă privire retrospectivă asupra ultimilor 20 de ani poate ilustra puterea transformatoare a extinderii. De aceea, dorim să trecem la următorul pas până la sfârșitul anului, dacă aceste țări sunt pregătite”, a explicat șefa Parlamentului European.

Ea a abordat și raportul dintre reforma internă a UE și extinderea.

“Acum trebuie să ne însoțim retorica de acțiune. Trebuie să facem să corespundă ambiția lor cu capacitatea și dorința noastră de a ne schimba. Trebuie să începem o discuție reală privind capacitatea de absorbție a UE și reforma internă. Acest lucru ar fi trebuit să se întâmple deja de mult timp. Aceste state vor fi pregătite să adere, iar noi trebuie să fim și noi pregătiți. A da cu piciorul mai departe pe drum nu va rezolva nimic”, a conchis Roberta Metsola.

Un document intern al UE care simulează impactul extinderii a constatat că Kievul ar avea dreptul la 186 miliarde de euro din bugetul european pe șapte ani după aderarea la UE, dintr-un total de 257 de miliarde de euro pentru Ucraina, Moldova, Georgia și țările din Balcanii de Vest. Intrarea a nouă state ar forța o serie de ajustări “de anvergură” care ar putea include o creștere semnificativă a contribuțiilor bugetare nete din partea statelor mai bogate, precum Germania, Franța și Olanda, precum și transformarea unor state, precum Cehia, Estonia sau Letonia, din “net beneficiare” în țări cu contribuții nete.

“Acolo unde există o voință politică, există o cale”, a subliniat Metsola, referindu-se la migrație, extinderea UE și bugetul european.

Fie că este vorba despre migrație, despre cadrul financiar multianual sau despre extindere, avem nevoie din nou de o doză de acest spirit” al schimbării cursului istoriei, a apreciat ea, într-o poziționare similară cu cea a președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, care și-a centrat discursul de luna trecută privind Starea Uniunii Europene pe motto-ul “Răspundem la chemarea istoriei“.

Ea a transmis că Parlamentul European este pregătit pentru aceste mari dosare și pentru a aduce cetățenii europeni la bordul acestor obiect

Referindu-se la migrație, ea a remarcat că pentru prima dată într-un deceniu, un acord privind migrația este la îndemână.

“Avem o cale de urmat și trebuie să o realizăm. Angajamentul Parlamentului European pentru finalizarea Pactului pentru migrație și azil este de neclintit“, a precizat Metsola.

Miercuri, țările Uniunii Europene au ajuns la un acord asupra noilor norme în domeniul migrației și azilului pentru a aborda situațiile de criză și situațiile de forță majoră. Noul instrument ar acoperi situații excepționale de aflux în masă de resortisanți ai țărilor terțe sau apatrizi care sosesc ilegal într-o țară a UE, de o asemenea amploare și natură încât sistemul de azil, primire sau returnare al unui stat membru să nu fie funcțional sau să fie imposibilă aplicarea sistemului european comun de azil și a sistemului UE de gestionare a migrației.

Subliniind că UE trebuie să fie pregătită pentru următoarea provocare, Metsola a insistat că bugetul european pe termen lung trebuie să reflecte provocările și problemele cu care Europa se confruntă, acesta reprezentând “singura modalitate de a rămâne competitivi și de a genera o creștere economică reală și durabilă”.

Discuțiile despre cadrul financiar multianual au căpătat o nouă anvergură după ce instituțiile UE au demarat procedurile pentru revizuirea bugetului, la jumătatea perioadei de programare, dar și în contextul simulărilor privind efortul financiar pe care l-ar genera extinderea UE către est și către Balcanii de Vest.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de prânz București
Meteo Chișinău
9,4
Cer senin
Umiditate:52 %
Vint:5,66 m/s
Sun
4
Mon
5
Tue
5
Wed
5
Thu
6
Arhivă Radio Chișinău