R.Moldova va semna Declarația de creare a Rețelei Autorităților de Prevenire a Corupției

  • 16 Octombrie 2018 08:46
R.Moldova va semna Declarația de creare a Rețelei Autorităților de Prevenire a Corupției

Ministrul Justiției, Victoria Iftodi, participă la Conferința internațională de nivel înalt „Consolidarea transparenței și responsabilității pentru asigurarea integrității: uniți împotriva corupției", care are loc la Šibenik, Republica Croația.

În alocuțiunea sa, ministrul Victoria Iftodi a subliniat importanța acțiunilor comune a tuturor actorilor din justiție, atât pe plan naționat cât și internațional, în lupta anticorupție și a prezentat reformele operate de Guvernul Republicii Moldova în acest domeniu, urmare a cărora au fost create o serie de instituții specializate ce vin să fortifice integritatea și să prevină corupția în societate.

Victoria Iftodi a accentuat rolul sporit al mass-media în asigurarea unei mai mari transparențe în sistemul judiciar.

Conferința este organizată de Ministerul Justiției al Republicii Croația, în cooperare cu Grupul Statelor Împotriva Corupției al Consiliului Europei (GRECO), în contextul președinției croate a Comitetului de Miniștri al Consiliului Europei. Obiectivul general al conferinței este de a consolida transparența și răspunderea pentru a asigura integritatea și în cadrul acesteia va fi promovată complementaritatea mecanismelor anticorupție tradiționale și naționale în domeniul integrității și transparenței publice. 

De asemenea, în cadrul evenimentului Republica Moldova, împreună cu alte state europene, vor semna Declarația de creare a Rețelei Autorităților de Prevenire a Corupției, cu scopul promovării colectării, gestionării și schimbului sistematic de informații, informații secrete și bune practici între aceste autorități, în parteneriat cu organisme internaționale, cum ar GRECO.

GRECO reunește 49 state (inclusiv toți membrii Consiliului Europei) și are ca scop îmbunătățirea capacității membrilor săi de a lupta împotriva corupției prin monitorizarea respectării standardelor anticorupție ale Consiliului Europei în cadrul unui proces dinamic de evaluare și presiune inter pares.

GRECO contribuie la identificarea deficiențelor mecanismelor naționale în materie și stimulează crearea legislației necesare reformelor instituționale și practice pentru o mai bună prevenire și combatere a corupției.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri
Meteo Chișinău
19,4
Cer senin
Umiditate:16 %
Vint:7,2 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău