R.Moldova va produce un supliment alimentar pentru prevenirea pre-cancerului

  • 17 Decembrie 2016 11:24
R.Moldova va produce un supliment alimentar pentru prevenirea pre-cancerului

Preparatul „Mereon”, propus de cercetători moldoveni de la Institutul Oncologic și premiat în cadrul ediției a VI-a a galei „Topul inovațiilor”, se va administra sub forma unui supliment alimentar, fără prescripție medicală, cu scopul de a preveni pre-cancerul.

Doctorul habilitat în medicină, academicianul Ion Mereuță, a comunicat într-o discuție cu reporterul IPN că anual în Republica Moldova se înregistrează în jur de zece mii de cazuri noi de cancer, dar stări de pre-cancer sunt mii. „Cancerul se dezvoltă pe un fon anumit, numit pre-cancer. Datorită faptul că am găsit etiologic cauza alterării mucoasei epiteliale, am adăugat în acest preparat mai multe substanțe de argint și zinc care duc la normalizarea acesteia. Atunci când concentrația de zinc din organism se normalizează, epitelizarea are loc la nivelul normal. Lipsa acestor substanțe în organism duce la aceea că apar micro ulcere pe fondul cărora se dezvoltă pre-cancerul”, a explicat medicul.

Ion Mereuță a subliniat că preparatul a fost testat ca supliment alimentar și nu poate dăuna sănătății. Nu are contraindicații. „La începutul anului vom încheia un contract cu o fabrică de medicamente pentru producerea acestuia, după care va apărea pe piața medicamentoasă din Moldova”, a mai spus medicul.

La ediția curentă au fost depuse 43 de inovații, repartizate pe patru direcții strategice: sănătate și biomedicină; biotehnologii; eficiență energetică și valorificarea surselor regenerabile de energie; materiale, tehnologii și produse inovative.

Președintele Academiei de Științe a Moldovei, Gheorghe Duca, a spus că scopul concursului constă în promovarea și stimularea activității științifice și de inovare în Republica Moldova, identificarea celor mai originale și valoroase inovații, informarea publicului cu privire la potențialul inovațional al țării. Anual contribuția științei în PIB este minimum de 100 de milioane de lei.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
11,07
Cer fragmentat
Umiditate:85 %
Vint:2,06 m/s
Mon
16
Tue
18
Wed
17
Thu
19
Fri
21
Arhivă Radio Chișinău