R.Moldova va achita 7.680 de euro despăgubiri pentru internarea forțată a unui pensionar în Spitalul de Psihiatrie

  • 04 Septembrie 2018 13:41
R.Moldova va achita 7.680 de euro despăgubiri pentru internarea forțată a unui pensionar în Spitalul de Psihiatrie

Guvernul Republicii Moldova a fost obligat să achite 7.680 de euro despăgubiri unui pensionar din Glodeni, care a fost internat forțat în Spitalul de Psihiatrie. Este vorba de cazul lui Mihai Dogotari, care în 2014 a lovit-o pe Valentina Buliga, pe atunci ministru al Muncii, Protecției Sociale și Familiei. 

CtEDO a obligat Statul Republica Moldova să-i achite reclamantului 6 mii de euro în calitate de prejudicii morale și 1.680 de euro – costuri și cheltuieli, pentru că i-a fost încălcat dreptul la libertate și la siguranță.  O decizie în acest sens a fost emisă astăzi de Curtea Europeană a Drepturilor Omului de la Strasbourg.

Mihail Dogotari este un pensionar acum în vârstă de 76 de ani, care la o întâlnire a ministrului cu locuitorii raionului Glodeni, și-a exprimat nemulțumirea că funcționarii Casei Naționale de Asigurări Sociale i-au calculat o pensie mai mică decât i s-ar cuveni. Valentina Buliga a răspuns că pensia sa a fost suficient de mare și a pus sub semnul întrebării, într-un mod ironic, problema sa. Răspunsul l-a supărat pe pensionar, acesta lovind-o peste față pe Valentina Buliga.

După acest incident a fost deschisă o cauză penală pentru huliganism. Pensionarul a fost arestat de un grup de cinci ofițeri de poliție și dus la Spitalul de Psihiatrie Chișinău, unde a fost ținut 7 zile.

În februarie 2015, reclamantul a depus o plângere la Înalta Curte de la Strasbourg, care i-a dat dreptate.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:77 %
Vint:4,12 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău