R.Moldova și Ungaria au semnat două memorandumuri, în cadrul vizitei la Chișinău a ministrului ungar al Afacerilor Externe, Peter Szijjarto

  • 04 Februarie 2020 10:33
R.Moldova și Ungaria au semnat două memorandumuri, în cadrul vizitei la Chișinău a ministrului ungar al Afacerilor Externe, Peter Szijjarto

Doi diplomați maghiari vor fi delegați la Chișinău pentru a consulta guvernul referitor la integrarea europeană, iar elevii din R. Moldova vor primi 40 de burse de studiu la universitățile din Ungaria. Ministrul maghiar de externe a semnat cu partea moldovenească două memorandumuri.

În cadrul vizitei sale la Chișinău, ministrul maghiar de externe, Peter Szijjarto, a semnat un memorandum cu omologul său de la Chișinău, Aureliu Ciocoi, și altul cu ministrul educației, Corneliu Popovici. Astfel, doi diplomați vor fi trimiși de Budapesta la Chișinău. Peter Szijjarto spune că acest lucru nu trebuie să fie considerată o implicare în treburile interne ale Republicii Moldova. Chișinăul are un rol important în Parteneriatul Estic, iar diplomații maghiari se vor împărtăși cu experiența lor în relațiile cu UE, consideră ministrul de externe al Ungariei.

„Când vorbim despre Parteneriatul Estic, cuvântul parteneriat îl înțelegem în sens direct. De aceea, de la noi nu veți auzi nimic care să sune a luare-aminte sau care să fie un fel de interventie în treburile interne. Niciodată nu ne vom da cu părerea despre problemele de politică internă pentru că nu e competența noastră”, a spus Peter Szijjarto.

După ceremonia de semnare a memorandumurilor, Aureliu Ciocoi a lăsat să se înțeleagă că premierul maghiar, Viktor Orban, va face o vizită la Chișinău și că Igor Dodon va pleca la Budapesta.

„Pot doar să vă spun fără a vă da detalii suplimentare că suntem în așteptarea vizitei prim-ministrului maghiar în Republica Moldova, în viitorul apropiat, și în așteptarea vizitei de nivel prezidențial, în Ungaria”, a precizat Aureliu Ciocoi.

În luna mai, va avea loc la Chișinău ședința Comitetului Interguvernamental R. Moldova – Ungaria, la fel va fi organizat un forum al oamenilor de afaceri. Potrivit datelor Camerei Înregistrării de Stat, există aproximativ 60 de întreprinderi cu capital maghiar. Mai mult, anul trecut, grupul financiar OTP a cumpărat o bancă în Republica Moldova.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
6,07
Cer acoperit de nori
Umiditate:84 %
Vint:0,89 m/s
Sat
2
Sun
5
Mon
9
Tue
8
Wed
3

Curs oficial BNM 29 Noiembrie 2021

MDL RATĂ TREND
EUR 20.0067 0.1206
USD 17.7357 0.0096
RON 4.0421 0.0244
UAH 0.6543 -0.0016
RUB 0.2348 -0.0026
Arhivă Radio Chișinău