R.Moldova și Ucraina vor institui misiuni comune de control la toate punctele de trecere a frontierei

  • 06 Octombrie 2017 18:07
R.Moldova și Ucraina vor institui misiuni comune de control la toate punctele de trecere a frontierei

Republica Moldova și Ucraina vor institui misiuni comune de control la toate punctele de trecere a frontierei, dar vor crea și o comisie comună care va verifica păstrarea ecosistemului râului Nistru. Despre aceasta au discutat astăzi la Chișinău premierii Pavel Filip și Volodimir Groisman, care au salutat dezvoltarea relațiilor dintre cele două state.

Volodimir Groisman a efectuat astăzi prima sa vizită oficială în Republica Moldova, timp în care a avut întrevederi cu premierul Pavel Filip și cu șeful Legislativului Andrian Candu și a participat la forumul de afaceri „Moldova Business Week”. El însă nu s-a întâlnit și cu Igor Dodon, în contextul în care Kievul a criticat unele declarații acestuia legate de recunoașterea anexării Crimeii de către Rusia. 

În urma unei întrevederi tete-a-tete, cei doi premieri au semnat Foia de parcurs privind dezvoltarea cooperării moldo-ucrainene pentru anul 2018, după ce un document similar pentru anul curent a fost aprobat în timpul vizitei lui Pavel Filip la Kiev, în luna februarie. 

De asemenea, Chișinăul și Kievul au convenit să formeze puncte comune de control la trecerea frontierei pe tot perimetrul hotarului moldo-ucrainean după exemplul celui de la Cuciurgan-Pervomaisk. Cei doi premieri au discutat și despre recunoașterea reciprocă a proprietăților și finalizare procedurii de demarcare a frontierei. 

Pavel Filip s-a referit și la intenția Ucrainei de a construi hidrocentrale pe râul Nistru, proiect criticat de Chișinău, menționând că s-a convenit crearea unei comisii comune în acest sens. 

Volodimir Groisman a salutat dezvoltarea relațiilor comerciale dintre cele două state. Un alt subiect a ținut de controversata lege a educației din Ucraina care ar împiedica studierea în limbile minorităților naționale. Volodimir  Groisman a dat asigurări că țara sa va respecta drepturile minorităților naționale.

Noi respectăm minoritățile naționale, noi respectăm limbile minorităților naționale. Noi respectăm dreptul internațional pe care nu l-am încălcat și nu-l vom încălca. Problema constă în faptul că trebuie să dezvoltăm și limba noastră națională – limba ucraineană. 

Referitor la acest subiect, Pavel Filip a anunțat că discuțiile vor continua în timpul vizitei la Kiev a ministrului Educației, Culturii și Cercetării, Monica Babuc, care va avea loc peste două săptămâni.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri Radio Chișinău
Meteo Chișinău
26,24
Cer senin
Umiditate:27 %
Vint:6,17 m/s
Sat
14
Sun
14
Mon
17
Tue
20
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău