R.Moldova și Ucraina trebuie să se unească pentru a rezolva problemele comune, masă rotundă

  • 16 Februarie 2021 16:59
R.Moldova și Ucraina trebuie să se unească pentru a rezolva problemele comune, masă rotundă

Republica Moldova și Ucraina trebuie să se unească pentru a rezolva problemele comune, în special combaterea corupției și contracararea influenței negative a Federației Ruse, „care încearcă să-și recapete controlul asupra ambelor state”. Vizita noului președinte al Republicii Moldova, Maia Sandu, la Kiev creează premise pentru o astfel de cooperare. Opinii în acest sens au fost exprimate în cadrul unei mese rotunde cu tema: „Ucraina - Moldova: noi oportunități și perspective de integrare”, organizate de Fundația de caritate Accent.

Directorul Fundației, Oleg Lisnii, a menționat că ucrainenii au urmărit alegerile din Republica Moldova și erau curioși unde va merge Maia Sandu în prima sa vizită de peste hotare. Faptul că a ales Kiev este unul îmbucurător. Această vizită, în opinia sa, practic a dezghețat formatul de interacțiune la nivel prezidențial. Mai mult de cinci ani această interacțiune a lipsit. Liderii celor două țări au venit cu un semnal clar – că Moldova și Ucraina sunt parteneri strategici. În particular, Maia Sandu și Volodymyr Zelenski au anunțat despre crearea unui consiliu prezidențial pentru soluționarea eficientă a problemelor din agendele celor două state. Ei au venit cu semnalul că țările se vor ajuta reciproc pe calea integrării în Uniunea Europeană. 

Oleg Lisnii s-a arătat convins că o așa apropiere dintre cele două state l-a înfuriat pe „fratele de la Kremlin”, care crede că în aceste state reprezintă „zona sa de influență”. El mai spune că vede din partea ambelor președinții poziții rezervate față de Rusia și, cel puțin, Volodymyr Zelenski știe că Rusia este dușman și că acest dușman vrea să distrugă aceste țări sau să le întoarcă sub „aripa lui frățească”.

Expertul ucrainean Levus Dmitro a menționat că acum are loc o perioadă de „renaștere” a relațiilor dintre Moldova și Ucraina. Ambele au drept scop integrarea europeană și au deja rezultate semnificative în acest sens. Totodată, Moscova nu încetează încercările de a relua controlul asupra Moldovei, Ucrainei, asupra regiunii transnistrene a Moldovei sau a altor regiuni din Ucraina. El spune că, după vizita Maiei Sandu la Kiev, se discută că integrarea europeană ar putea avea loc prin integrarea regională. De exemplu, poate fi vorba de proiecte în cadrul Parteneriatului Estic, în domeniul ecologiei sau proiecte de perspectivă în economie etc.

Un alt expert ucrainean, Artem Filipenko, este de părere că vizita Maiai Sandu în Ucraina a fost reușită, dar realizarea scopurilor formulate depinde de deciziile interguvernamentale. Dar aici, chiar și conform celui mai optimist scenariu, în Republica Moldova un guvern cu mandat deplin ar putea fi învestit în august sau poate chiar în toamnă. Asta înseamnă că tot ceea ce s-a pornit va fi pus pe pauză.

Deputatul moldovean Oazu Nantoi, Partidul Acțiune și Solidaritate, a menționat că problemele celor două state țin de securitatea națională, infrastructură, relații economice, comunicații, problema Nistrului. Politicianul spune că un stat corupt, așa cum e Republica Moldova, nu poate să se apere de agresiunea Federației Ruse. Potrivit lui Oazu Nantoi, statul corupt Republica Moldova se află sub aceeași influență a Federației Ruse, pentru că fostul președinte Igor Dodon „reprezenta clanul mafiot care se ocupa de economia tenebră și mai era și agent FSB”. De aceea, este îmbucurător că Maia Sandu a mers la Kiev, dar este important ca Moldova și Ucraina să fie pe aceeași lungime de undă. E nevoie ca în ambele țări să existe structuri de stat care, cu adevărat, să coopereze pentru a rezolva problemele existente. Iar pentru ca relațiile dintre state să treacă la un alt nivel, e nevoie și de alt parlament, și de alt guvern.

Egor Cernev, deputat ucrainean, susține că Moldova și Ucraina trebuie să se unească pentru combaterea agresiunii informaționale, hibride, militare a Federației Ruse, prin diverse colaborări, inclusiv interparlamentare.

Vitalie Andrievschi, politolog din Republica Moldova, este de părere că întâlnirea dintre președinții Moldovei și ai Ucrainei a dat un impuls colaborării mai active. Acest impuls mai mult a funcționat asupra Ucrainei decât a Moldovei. În opinia sa, aceste două state au scopuri și probleme comune, precum  integrarea în UE, de aceea la nivel de stat și societate civilă trebuie gândit un plan comun ca procesul să aibă loc mai repede. Un alt subiect este cooperarea militară și cooperarea în domeniul securității, căruia trebuie să-i fie acordată atenție. Problemele comune țin și de războiul hibrid pe care-l duce Rusia împotriva celor două țări. Potrivit lui Vitalie Andrievschi, acest război Rusia îl duce sistematic, iar Moldova de una singură nu are cum să răspundă.

Politologul a mai spus că în ambele state, Ucraina și Moldova, sunt partide rusești, anume rusești, nu orientate spre Rusia. Acestea, fiind partide care lucrează doar în interesele Rusiei, îndeplinesc comanda Kremlinului. În Moldova e mai complicat pentru că Rusia are canalele sale TV de propagandă. În opinia sa, pentru păstrarea identității și valorilor naționale, Moldova trebuie să nu aibă frică să spună Rusiei să-și retragă militarii din regiunea transnistreană, să nu aibă frică să vorbească despre agresiunea Rusiei în Ucraina, dar și să recunoască că Crimeea este anexată de Federația Rusă.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
4,96
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:2,57 m/s
Thu
5
Fri
3
Sat
5
Sun
5
Mon
7
Arhivă Radio Chișinău