R.Moldova și Ucraina discută perspectivele de implementare a regimului micului trafic de frontieră

  • 28 August 2019 19:06
R.Moldova și Ucraina discută perspectivele de implementare a regimului micului trafic de frontieră

Perspectivele de implementare a regimului micului trafic de frontieră şi optimizarea statutului punctelor de trecere a frontierei de stat la graniţa moldo-ucraineană au reprezentat principalele subiecte de discuţii, în cadrul unei întrevederi ai reprezentanţilor Serviciului Vamal şi Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră cu autorităţile omoloage din Ucraina, transmite Infotag.

Potrivit sursei citate, evenimentul a fost organizat la Odessa, sub egida Misiunii Uniunii Europene de Asistenţă la Frontieră în Republica Moldova şi Ucraina (EUBAM).

Potrivit participanţilor la eveniment, acordul ar aduce beneficii palpabile pentru cetăţenii moldoveni şi ucraineni din zonele limitrofe ale frontierei comune.

Aceştia vor putea traversa frontiera doar în baza permisului de mic trafic şi vor putea rămâne pe teritoriul celuilalt stat pentru o perioadă care să nu depăşească 3 luni de şedere neîntreruptă, în special din motive de ordin social, cultural, familial sau întemeiate economic.

În acest sens, ca prim pas, autorităţile celor două state au convenit asupra demarării unei analize detaliate a tuturor aspectelor, provocărilor şi eventualelor riscuri, în vederea asigurării unei bune implementări a proiectului.

O altă iniţiativă comună pentru modernizarea infrastructurii vizează reconstrucţia punctelor comune de trecere a frontierei de stat Cuciurgan-Pervomaisc şi Giurgiuleşti Reni, care vor permite participanţilor la traficul transfrontalier să beneficieze de un control expeditiv la standarde înalte.

Tot în cadrul reuniunii au fost abordate subiecte referitoare la optimizarea statutului punctelor de trecere situate la frontiera de est a ţării, elaborarea unor acorduri privind extinderea controlului comun cu statul vecin, dar şi implicarea tuturor autorităţilor competente în vederea finalizării proceselor demarate.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chişinău
8 °C
cer fragmentat
Umiditate:45 %
Vint:4,6 m/s
Tue
4 °C
Wed
3 °C
Thu
5 °C
Fri
8 °C
Sat
8 °C

Curs oficial BNM 30 Martie 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.9118 0.1358
USD 18.0877 0.0431
RON 4.1184 0.0270
UAH 0.6461 0.0056
RUB 0.2313 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău