R.Moldova și România vor colabora pentru dezvoltarea și modernizarea serviciilor medicale acordate bătrânilor

  • 11 Mai 2018 11:54
R.Moldova și România vor colabora pentru dezvoltarea și modernizarea serviciilor medicale acordate bătrânilor

Ministerele Sănătății de pe ambele maluri ale Prutului vor colabora pentru a dezvolta și a moderniza serviciile medicale acordate persoanelor în etate.

Conducerea Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a avut, ieri, 10 mai, o întrevedere cu Anca Ștefan, managerul general Institutului Național de gerontologie și geriatrie (INGG) ”Ana Aslan” din București și Daniel Verman,  Consilier Superior din cadrul Ministerului Sănătății din România, care se află într-o vizită de studiu în Republica Moldova, în perioada 10-11 mai curent.

Scopul vizitei este familiarizarea cu acțiunile și politicile statului în domeniul asistenței medicale geriatrice și consolidarea cooperării ambelor state în acest domeniu, în contextul în care,  Institutul menționat mai sus este un cadru-model de servicii de gerontologie medicală la nivel internațional.

Secretarul General de Stat, Boris Gîlca a menționat că Republica Moldova se află în proces de dezvoltare a serviciilor de Gerontologie și Geriatrie în toate instituțiile medico-sanitare publice, în special în raioane și are ca prioritate instruirea specialiștilor în acest domeniu.

„Provocarea demografică cu îmbătrânirea populației este un factor care afectează toate țările lumii și este actuală și pentru Republica Moldova. Avem nevoie atât de servicii medicale noi de menținere și asistență în îmbătrânirea activă, cât și servicii de tratament accesibile și calitative de gerontologie medicală. În acest sens, vom fi privilegiați să avem o conlucrare fructuoasă pe acest domeniu și să dezvoltăm servicii medicale moderne pentru populația vârstnică, inclusiv servicii de reabilitare”, a declarat secretarul general de stat.

La rândul său, Dr. Anca Ștefan a accentuat faptul că INGG din România dispune de cele mai moderne metode de îngrijire și tratament pentru persoanele vârstnice, cu accent pe prevenirea îmbătrânirii, datorită tehnologiilor istoric-dezvoltate și foarte avansate bazate pe cercetări științifice, clinice și experimentale.

”INGG asigură servicii medicale în domeniul geriatriei și gerontologiei, integrate cu alte specialități complementare, la fel, desfășoară și activitate de învățământ și cercetare științifică-medicală, de îndrumare și coordonare metodologică pe domeniul său de activitate, cât și de educație universitară și postuniversitară”.

Părțile au convenit asupra realizării schimburilor de experiență și instruirea medicilor în România în domeniul geriatriei, dar și posibilitatea dezvoltării tratamentului Aslan în Republica Moldova pentru ca cetățenii să beneficieze de cele mai moderne metode de prevenire și tratament a bolilor specifice vârstnicilor.

Pe parcursul vizitei de studiu, delegația din România va vizita Centrul Național de Gerontologie și Geriatrie, USMF „N. Testemițanu” și alte instituții de profil.

Institutul Național de Gerontologie si Geriatrie "Ana Aslan" este primul Institut de geriatrie și gerontologie din lume, fondat de Acad. Ana Aslan în 1952, care l-a și condus până în 1988. Ana Aslan, creatoarea primului medicament menit să întârzie procesul de îmbătrânire, a contribuit la afirmarea internațională a medicinii românești printr-o abordare complexă, multidimensională a fenomenului de îmbătrânire umană, împletind cercetarea fundamentală, evaluarea clinică și implicarea socială.

Menționăm că, în anul 2016, în Republica Moldova, ponderea persoanelor de peste 60 de ani a atins o proporție de 17,2%. Prognozele demografice spun că către anul 2050, Republica Moldova va avea o pondere de peste 33% de populație mai în vârstă de 65 ani.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
9,24
Cer senin
Umiditate:57 %
Vint:6,17 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
7
Tue
10
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău