R.Moldova și Japonia au semnat două acorduri, de grant și de împrumut
-
29 Iunie 2020 13:06
Guvernul Republicii Moldova și Guvernul Japoniei au semnat două acorduri, întocmite prin schimb de note. Unul prevede acordarea unui împrumut de 18,7 milioane de dolari SUA pentru modernizarea tehnicii și a echipamentului agricol. Celălalt este un acord de grant, în valoare de aproximativ 400 de mii de dolari SUA, destinat proiectului de îmbunătățire a echipamentului de digitizare a publicațiilor Bibliotecii Naționale, transmite IPN.
Împrumutul este acordat pentru 40 de ani, cu o rată anuală a dobânzii de 0,1% și o perioadă de grație de 12 ani.
Ambasadorul Japoniei în Republica Moldova, Yoshihiro Katayama, a declarat că Guvernul Japoniei înțelege că agricultura are o importanță majoră pentru economia țării și pentru bunăstarea populației. „Dorim ca tehnica agricolă performantă achiziționată prin această asistență să fie utilizată în cea mai eficientă manieră de către fermierii din țară”, a remarcat ambasadorul, la ceremonia de semnare a celor două acorduri.
„Prin intermediul celuilalt proiect, dorim să contribuim la rezervarea patrimoniului cultural al Republicii Moldova, care este atât de bogat. Japonia va oferi o donație pentru procurarea unor sisteme de echipamente și soluții tehnice pentru digitalizarea fondului Biblioteci Naționale și a altor instituții de profil”, a precizat Yoshihiro Katayama.
Scopul proiectului este prezervarea resurselor culturale și istorice ale moștenirii culturale naționale, și transcrierea în format digital a unor volume de cărți, lucrări de artă, hărți, înregistrări audio/video, etc. din colecția Bibliotecii Naționale (circa 2,5 milioane unități) și a altor instituții partenere: biblioteci, muzee și arhive.
Ministrul afacerilor externe și integrării europene, Oleg Țulea, a declarat că împrumutul japonez vine într-o perioadă foarte dificilă pentru agricultorii moldoveni și constituie un sprijin real în achiziționarea tehnicii agricole și a echipamentului agricol. ,,Japonia este un prieten de nădejde și de încredere al Republicii Moldova. Sunt convins că întreținerea unui dialog politic intern va stimula și pe viitor relația noastră multidimensională, va asigura o circulație mai mare a oamenilor de afaceri și a turiștilor, va spori schimburile universitare și va crea mai multe oportunități pentru inovare”, a menționat ministrul.