R.Moldova se va apropia mai mult de standardele europene, printr-un împrumut de 25 de milioane de euro de la BEI pentru gestionarea deșeurilor solide

  • 18 Octombrie 2019 17:25
R.Moldova se va apropia mai mult de standardele europene, printr-un împrumut de 25 de milioane de euro de la BEI pentru gestionarea deșeurilor solide

Guvernul Republicii Moldova va contracta un împrumut de 25 de milioane de euro de la Banca Europeană de Investiții pentru îmbunătățirea serviciilor de gestionare a deșeurilor solide. Un acord în acest sens a fost semnat de către Ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Georgeta Mincu și șeful Reprezentanței Băncii Europene de Investiții în Republica Moldova, Antonio Castillo. Documentul urmează să fie ratificat de către Legislativ. O relatare de Aliona Savca, pentru Radio România Chișinău.

Situația în domeniul gestionării deșeurilor este alarmantă, a declarat  ministrul Agriculturii, Georgeta Mincu. Deși, în anul 2013 a fost adoptată Strategia de Gestionare a Deșeurilor în Republica Moldova, cea mai mare parte a acțiunilor prevăzute în document nu au fost implementate. Ea a precizat că un rol important   îl vor avea autoritățile publice locale. De aceea este nevoie ca în consiliile locale să existe un consens larg, iar în cazul în care acest consens nu va fi găsit, resursele financiare vor fi alocate altor regiuni. “Ignorarea problemei deșeurilor poate avea consecințe grave asupra sănătății oamenilor și mediului înconjurător”, a subliniat ministrul.  

Acest suport financiar se preconizează pentru susținerea investițiilor în tehnologii de reciclare, în valorificarea deșeurilor, în special axat pe economia circulară care va reîntoarce în circuitul economic deșeurile care pot crea o piață a materiei prime secundare în Republica Moldova.”

La rândul său, șeful Reprezentanței Băncii Europene de Investiții în Republica Moldova, Antonio Castillo, a menționat că acordarea acestui împrumut denotă sprijinul instituțiilor europene față de angajamentele asumate de către Guvern privind proiectele sociale.

„Această operațiune va contribui la modernizarea infrastructurii de gestionare a deșeurilor. Se urmărește îmbunătățirea condițiilor de viață pentru populație prin faptul că sănătatea publică va fi mai bună și că mediu va fi mai curat. Prin acest împrumut R.Moldova se va apropia mai mult față de standardele europene.”

Secretarul de stat al Ministerului Finanțelor, Dumitru Udrea, a precizat că după ratificarea documentului de către Parlament urmează să fie semnate contractele de subfinanțare cu reprezentanții autorităților publice locale.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Un pământ și două ceruri cu Ana Bantoș
Meteo Chișinău
19,4
Cer senin
Umiditate:62 %
Vint:2,06 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău