R.Moldova se află în categoria celor mai expuse state în ierarhia mondială a atacurilor cibernetice
-
06 Martie 2017 11:10
Fostele republici sovietice — Rusia, Ucraina, Belarus sau Republica Moldova — dar și țări că Brazilia, Thailanda, Vietnam sau Emiratele Arabe Unite, se numără printre țările cele mai expuse la atacuri cibernetice, potrivit lui Ștefan Tănase, senior security researcher Kaspersky Lab.
Una dintre cele mai importante amenințări ale anului trecut au fost programele ransomware, care au afectat atât utilizatorii individuali, cât și firmele mici și mijlocii, precum și instituțiile, constată Ștefan Tănase, citat de Agerpres.
„Problema este cu atât mai serioasă la IMM-uri, cu cât ele nu au o politică foarte clară de securitate, nici bugete dedicate, spre deosebire de companiile mari. Instituțiile guvernamentale sunt vulnerabile mai ales din cauza sistemelor învechite pe care le folosesc”, precizează el.
România se situează, la acest capitol, în categoria de risc mediu.
Potrivit expertului, pentru anul acesta estimările arată că programele ransomware vor rămâne una dintre principalele amenințări cibernetice atât în România, cât și la nivel mondial.
Conform rezultatelor unei cercetări Kaspersky Lab, trei sferturi dintre cele mai noi programe crypto-ransomware (75), descoperite de experții companiei, în 2016, au fost dezvoltate de către infractori cibernetici de limbă rusă.
Ransomware este un tip de programe malware care blochează computerele victimelor sau le criptează datele, solicitând plata unei răscumpărări, în schimbul recuperării controlului asupra dispozitivului sau a fișierelor afectate.