R.Moldova riscă să fie condamnată la CEDO pentru expulzarea celor șapte profesori turci

  • 28 Mai 2019 12:44
R.Moldova riscă să fie condamnată la CEDO pentru expulzarea celor șapte profesori turci

R. Moldova ar putea fi condamnată de Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) pentru expulzarea din țară a șapte cetățeni ai Turciei.

Potrivit agenției INFOTAG, ședința de judecată la care va fi pronunțată sentința a fost programată pentru 11 iunie.

Cei șapte cetățeni turci, profesori la liceul "Orizont", au fost expulzați din Republica Moldova pe 6 septembrie 2018, fără explicarea motivelor. Ei au fost reținuți dimineața devreme acasă sau pe drum spre serviciu. După arest, au fost duși la aeroport și, fără explicații, au fost trimiși în Turcia cu o aeronavă specială. Imediat după ce au ajuns în Turcia, ei au fost arestați pentru acuzația de implicare în organizarea loviturii de stat și de tentativă de răsturnare a președintelui Turciei, Recep Erdogan. Unii dintre ei au fost deja condamnați la termen mare de închisoare, alții mai rămân în arest în așteptarea sentinței. După un timp, Serviciul de Informații și Securitate a anunțat că cei șapte cetățeni turci aveau legături cu un grup islamist suspectat de activități ilegale.

Imediat după expulzarea cetățenilor turci, activiștii pentru drepturile omului au indicat asupra numeroaselor încălcări ale legii comise de către autoritățile moldovene. Președintele Asociației "Avocații pentru Drepturile Omului", avocatul Vitalie Nagacevschi s-a adresat la CEDO, care a acceptat cererea și a dat un termen limită pentru Guvernul R. Moldova de a oferi explicații în acest sens.

Într-un răspuns în scris, reprezentantul Republicii Moldova la CEDO, Oleg Rotari, a explicat că profesorii turci au fost escortați în Turcia pentru că nu au solicitat "întoarcerea voluntară într-o altă țară decât țara lor de origine" și că nu au revendicat faptul că "ar putea fi torturați sau supuși unui tratament inuman în Turcia".

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri Radio Chișinău
Meteo Chișinău
10,24
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:0,51 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău