R.Moldova poate fi o oportunitate de investiții pentru întreprinderile italiene, ambasadoare

  • 13 Iunie 2020 12:12
R.Moldova poate fi o oportunitate de investiții pentru întreprinderile italiene, ambasadoare

În contextul pandemiei, Republica Moldova poate fi o oportunitate de investiții pentru întreprinderile italiene, crede Valeria Biagiotti, ambasadoarea Italiei în Republica Moldova. În această perioadă dificilă a pandemiei, unele întreprinderi italiene prezente aici, în Republica Moldova, au ales să-și schimbe, să-și reconvertească producerea. „Mesajul meu este, cu siguranță, un mesaj de încurajare și o invitație către antreprenorii italieni să continue să privească Republica Moldova și să evalueze posibilitatea investițiilor aici în țară, în beneficiul reciproc al ambelor țări”, a declarat diplomata într-un interviu din cadrul unei serii de interviuri tematice realizate cu ambasadori ai statelor membre ale UE, în cadrul Zilelor Europei, transmite IPN.

Ambasadoarea a menționat că pe parcursul a trei ani de mandat în Republica Moldova a remarcat că relațiile dintre Italia și Moldova sunt „excelente în toate sectoarele”. „Când am ajuns aici, în 2017, nu-mi imaginam că legăturile dintre Italia și Moldova erau atât de puternice și înrădăcinate, iar astăzi, după al treilea an de mandat, sunt și mai convinsă cât de specială este dinamica dintre țările noastre. Intensitatea relațiilor este cu siguranță fructul acțiunilor instituționale, dar și meritul societății civile și a implicării puternice a cetățenilor italieni și moldoveni precum și rezultatul rolului activ și propulsiv pe care aceștia îl joacă. Acest lucru se datorează în principal faptului că țara noastră găzduiește una dintre cele mai numeroase comunități de moldoveni din lume, dar și prezenței de rezidenți și antreprenori italieni care au ales să trăiască și să muncească în Republica Moldova”, a remarcat ambasadoarea.

Întrebată ce domenii ale cooperării ar trebui să fie prioritare la momentul actual, aceasta a precizat că, în această perioada de criză, trebuie să se muncească pentru a se intensifica și mai mult colaborarea dintre țări, iar sectorul economic, în care relațiile sunt deja destul de bune, are o maximă importanță, având în vedere că Italia este unul din principalii parteneri economici ai Moldovei.

La capitolul schimb de mărfuri, Valeria Biagiotti a menționat că există spațiu pentru îmbunătățirea relațiilor și a schimburilor comerciale între țări. „O parte considerabilă a schimburilor comerciale ține de importul și reexportul de materiale și produse care sunt parțial prelucrate în Republica Moldova, ceea ce denotă vitalitatea prezenței industriale a Italiei în Republica Moldova. Un domeniu în care există încă mai mult spațiu pentru îmbunătățirea și intensificarea schimburilor comerciale în ambele direcții este sectorul agroalimentar și vitivinicol. Acesta se referă bineînțeles și la utilaje, ținând cont că Italia este unul dintre cei mai mari producători de utilaje specializate din lume. Un al domeniu care poate fi dezvoltat și mai mult, atunci când se va sfârși această criză sanitară din întreaga lume, este cel al turismului, profitând și de numărul mare de zboruri care conectează, în vremurile normale țările noastre”, a spus ambasadoarea.

În privința domniilor care trebuie îmbunătățite, Valeria Biagiotti a notat că Uniunea Europeană insistă pe două aspecte care vor duce la creșterea nivelului de integrare a Moldovei în familia europeană, fiind vorba de Reforma Justiției și lupta cu corupția, iar aplicarea standardelor internaționale și europene în aceste sectoare este crucială pentru a da un imbold decisiv integrării europene a Republicii Moldova.

Ambasadoarea a adăugat că UE este nu doar principalul partener economic al Moldovei, dar și cel mai mare susținător al acesteia, iar asistența europeană are drept scop îmbunătățirea concretă a calității vieții cetățenilor moldoveni, consolidarea statului de drept și garantarea unui climat favorabil pentru investiții.
 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
11,63
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:0,51 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău