R.Moldova - pe locul doi în lume din 37 de țări la cheltuieli din salariul mediu lunar pentru cumpărăruri de școală

  • 29 August 2018 11:40
R.Moldova - pe locul doi în lume din 37 de țări la cheltuieli din salariul mediu lunar pentru cumpărăruri de școală

În perioada 15 august - 1 septembrie, la Chișinău se desfășoară Târgul școlar, unde părinții pot găsi uniforme și rechizite școlare pentru elevi. Prețurile la aceste bunuri variază foarte mult în funcție de calitate și producător.

Potrivit democracy.md, doar pentru a procura articole de îmbrăcăminte și ghiozdan, un părinte ar urma să scoată din buzunar de la 1.375 de lei până la 3.470 de lei. Aceeași varietate de prețuri se observă și în cazul rechizitelor școlare. De pildă, un pix poate costa de la doi lei până la 95 de lei, iar prețul unui caiet A5 variază între 85 de bani și 10 lei.

Ministrul Educației, Monica Babuc, afirma, la începutul lunii mai, că prețul la uniformă școlară poate fi de la 700 de lei până la 1.500 de lei pentru băieți și de la 650 de lei până la 1.450 de lei pentru fete.
Estimările autorităților s-au dovedit a fi parțial adevărate, luând în considerare prețurile afișate de comercianții de la Târgul Școlar din Capitală.

În cazul fetelor, o uniformă care ar include o bluză, un sacou și o fustă ar urma să le coste părinților cel puțin 730 de lei, prețul maxim fiind de 1.765 de lei. Costul unei uniforme de băiat, alcătuite dintr-o pereche de pantaloni, un sacou, o cămașă și o cravată, ar putea ajunge la 1.975 de lei.

Aceste cheltuieli cresc cu 45-46% dacă se ia în calcul costul pantofilor și al ghiozdanului. Cel din urmă poate fi cumpărat la cele mai diverse prețuri, de la 195 de lei pentru un ghiozdan simplu până la 895 de lei pentru cel ortopedic. De notat că cele mai scumpe ghiozdane ortopedice se vând la un preț de 1.600 de lei per articol.

Și moldstreet.com, face referire la un studiu realizat de compania Picodi, citat de profit.ro, în care R. Moldova se află pe locul doi în lume din 37 de țări la cheltuieli din salariul mediu lunar prilejuite de începerea anului școlar.

Studiul arată că cheltuielile reprezintă 36,6% dintr-un salariu lunar obișnuit din Republica Moldova, care era de 5.906 lei în primul trimestru al acestui an. Cota acestor cheltuieli din salariul mediu lunar în Moldova este de zece ori mai mare ca în Franța sau Arabia Saudită.

Cheltuielile moldovenilor au fost evaluate la 89 de euro.

Pe locul întâi se află nigerienii, care cheltuie mai mult de jumătate de salariu, iar pe locul trei se află vietnamezii, care investesc în jur de 33% din salariul mediu lunar cu ocazia începutului de an școlar. 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: De la ABC la BAC
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:38 %
Vint:5,14 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
10
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău