R.Moldova nu își poate permite un lockdown economic, susține premierul interimar

  • 20 Ianuarie 18:45
R.Moldova nu își poate permite un lockdown economic, susține premierul interimar

Premierul interimar, Aureliu Ciocoi, a prezidat astăzi prima ședință a Guvernului în exercițiu. În debutul ședinței, prim-ministrul interimar a dat asigurări că acest Cabinet de miniștri va face tot posibilul ca să asigure continuarea politicilor publice, informează MOLDPRES cu referire la Direcția comunicare și protocol a Executivului.

„Acest Guvern va face tot posibilul, în condițiile actuale, deloc ușoare,  inclusiv din punct de vedere politic, ca să continuăm lucrurile în albia normalității și în strictă conformitate cu cadrul  juridic, pentru a menține situația sub control până la formarea noului Executiv. Evident că un Guvern interimar nu poate face miracole, dar poate oferi siguranța necesară că lucrurile nu vor degrada în fața crizelor cu care ne confruntăm. Vă îndemn să evităm politica la maxim și să ne concentrăm exclusiv pe profesionalism. Să fim demni și să ne facem lucrul în mod corect, sincer și deschis, până la învestirea unui nou Guvern", a precizat Aureliu Ciocoi.

Șeful Guvernului în exercițiu a solicitat informațiile actuale privind situația epidemiologică în sistemul de sănătate și în sistemul educațional.

Secretarul de stat al Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Ssociale, Tatiana Zatîc, a raportat că până la 19 ianuarie 2021 au fost înregistrate în total 153.506 cazuri cu infecția Covid-19. Actualmente, sunt 6064 de cazuri active. Totodată, în ultimele săptămâni (14.12.2020-17.01.2021) se atestă o scădere a cazurilor noi confirmate. Aceasta se explică prin faptul că s-au adresat mai puține persoane pentru efectuarea testelor în perioada sărbătorilor de iarnă. Cu toate acestea, indicatorii de incidență a infecției Covid-19 în ultimele 14 zile în 24 teritorii administrative se încadrează în criteriile de alertă cu cod roșu. În prezent, Republica Moldova dispune de suficiente teste de laborator, având în stoc 140 mii de teste și MSMPS este în proces de achiziționare a încă 300 mii de teste rapide.

Ministrul Educației, Culturii și Cercetării, Liliana Pogolșa, a menționat că situația epidemiologică este zilnic monitorizată în instituțiile de învățământ. Astfel, se atestă o diminuare a numărului de cazuri Covid-19 între studenți, inclusiv diminuarea numărului de studenți în autoizolare. În perioada 11-15 ianuarie 2021, au fost confirmați pozitiv cinci studenți, 11 cadre didactice și cinci cadre auxiliare, în autoizolare - 5 studenți și un cadru didactic.

„Chiar dacă se atestă o scădere semnificativă a cazurilor, acest lucru nu trebuie să ne relaxeze. Cunoaștem cât de perfid este acest virus, astfel nu excludem o eventuală creștere a numărului de cazuri de infectări. Prin urmare, vin cu rugămintea către toți cetățenii Republicii Moldova, către instituțiile medicale, instituțiile de învățământ, structurile private sau publice, să respectăm în continuare măsurile de protecție pentru a nu permite un nou val de infectări. Republica Moldova nu își poate permite un lockdown economic, prin urmare suntem obligați să ne protejăm și să respectăm măsurile epidemiologice pentru a nu permite acestui virus să atingă cifre semnificative de infectări", a conchis premierul interimar.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
3
Nori împrăștiați
Umiditate:60 %
Vint:6,69 m/s
Sun
3
Mon
4
Tue
1
Wed
0
Thu
1

Curs oficial BNM 06 Martie 2021

MDL RATĂ TREND
EUR 21.1524 -0.0000
USD 17.5751 -0.0000
RON 4.3335 -0.0000
UAH 0.6337 -0.0000
RUB 0.2386 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău