R.Moldova, între Rusia și Republica Dominicană în clasamentul privind libertatea economică

  • 28 Mai 2019 15:55
R.Moldova, între Rusia și Republica Dominicană în clasamentul privind libertatea economică

R. Moldova a urcat două poziții în Indicele internațional al libertății economice, realizat anual de Institutul britanic Legatum, ocupând locul 82 printre 157 de țări ale lumii.

Potrivit agenției INFOTAG, conform studiului, R.Moldova se situează între Rusia și Republica Dominicană.

În opinia experților, cel mai slab punct al Republicii Moldova rămâne sistemul justiției, care după nivelul independenței, se află pe locul 150 și este prima în rândul țărilor europene după nivelul de scădere atașamentului la principiul statului de drept.

De asemenea, experții au remarcat absența unui mecanism de sancționare a funcționarilor în caz de depășire a atribuțiilor, ineficiența legislației în domeniul soluționării litigiilor și neajunsuri în structura de distribuire a fondurilor.

Un alt punct vulnerabil al dezvoltării economice a R.Moldova este calitatea condițiilor pentru dezvoltarea antreprenoriatului. Aici R.Moldova ocupă locul 98. Principalele probleme în acest domeniu sunt gradul ridicat de concentrare a pieței, lipsa forței de muncă calificate și reglementarea de stat ineficientă.

În ceea ce privește disponibilitatea pieței sale, R.Moldova se află pe locul 67, iar la capitolul calității infrastructurii rutiere este pe poziție 146.

Printre caracteristicile pozitive ale Republicii Moldova sunt enumerate măsurile întreprinse privind sistemul bancar, procedura simplificată pentru lansarea unei noi afaceri și accesul la resurse financiare.

Dintre țările din Europa de Est (23 de țări din fostul bloc estic), după nivelul libertății economice, R.Moldova depășește Belarusul (89), Bosnia și Herțegovina (93) și Ucraina (94). România este pe locul 47.

Cele mai libere economii sunt în Hong Kong, SUA, Elveția, Germania și Singapore. La coada clasamentului se află Chad, Haiti și Venezuela.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
7,18
Cer fragmentat
Umiditate:90 %
Vint:4,12 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
11
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău