R.Moldova intră în Stare de urgență în sănătate. Ce presupune aceasta și la ce trebuie să atragă atenția populația

  • 15 Mai 2020 13:35
R.Moldova intră în Stare de urgență în sănătate. Ce presupune aceasta și la ce trebuie să atragă atenția populația

Comisia Națională Extraordinară pentru Sănătate Publică urmează, astăzi, să instituie stare de urgență în sănătate. Un demers în acest sens a fost expediat de către Agenția Națională pentru Sănătate Publică în adresa președintelui comisiei, care este prim-ministrul. Potrivit demersului, starea de urgență în sănătate publică urmează să fie instituită până la 30 iunie.

Demersul privind instituirea stării de urgență în sănătate a fost înaintat în contextul în care, astăzi, expiră starea de urgență instituită de Parlament. Potrivit directorului Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, Nicolae Furtună, situația epidemiologică impune păstrarea măsurilor restrictive:

„Prin hotărârea Parlamentului 55 starea de urgență expiră termenul în ziua de astăzi. Deci, de mâine nimeni nu dă mâinile în jos. De mâine revenim la prevederile articolului 58 din Legea 10 care, din punct de vedere juridic și din punct de vedere a măsurilor de sănătate publică, aplică aceleași măsuri restrictive doar că prevăzute de acest articol și declară stare de urgență în sănătate publică, începând cu ziua de mâine. Legat de adaptare, relaxare, reluare a activităților ele se vor produce gradual și se va ține cont de situația epidemică din țară.”

În perioada stării de urgență în sănătate publică rămân în continuare obligatorii regulile de păstrare a distanței, evitarea locurilor aglomerate, igienizarea mâinilor și purtarea măștilor, subliniat ministrul Sănătății Viorica Dumbrăveanu:

„Este vorba de aceleași măsuri restrictive, care sunt extrem de necesare din punct de vedere al asigurării sănătății publice a populației. Și eu am să dau câteva exemple. Nu este vorba doar de reluarea activității economice. Nu este vorba doar de componenta educațională care, apropo, la fel va fi reflectată în aceste măsuri. Nu este vorba despre sistemul medical și anume cum vor fi conectate serviciile medicale în timp. Noi vorbim în continuare de atenționarea populației asupra faptului că cei care sunt în grupurile de risc rugăm foarte mult ca să se abțină ca să iasă în locurile aglomerate. Distanța socială de un metru rămâne a fi valabilă și aici nu poate fi vorba despre un termen de 30 iunie și va fi prelungită obligativitatea respectării distanței sociale. Sub aspect al igienei tusei, sub aspect al igienei mâinilor regulile rămân a fi obligatorii pentru că ele sunt niște măsuri pentru a preveni răspândirea infecției . Niște aspecte pe care le vom reglementa în continuare este ca să evităm locurile aglomerate, dar și aspecte privind în ce circumstanțe și în ce condiții purtăm măști.”

Totuși, în perioada stării de urgență în sănătate publică va fi reluată imunizarea copiilor. În instituțiile medicale vor fi stabilite zile anumite pentru aceste proceduri. Vizitele la medici se vor face doar în baza programărilor prealabile pentru a evita fluxul și aglomerația în instituțiile medicale.

În următoarea perioadă vor fi reluate spitalizările cu chirurgie de o zi și cu intervențiile care au un risc anestetic mic, pentru a minimaliza impactul clinic și epidemiologic a acestor intervenții, a anunțat reprezentanta Ministerului Sănătății, Svetlana Lupu.

„Următorul lucru pe care noi îl propunem să-l relansăm este asigurarea continuității serviciilor de reabilitare precoce pentru pacienții cu infarct miocardic acut și traumatisme. Următoarea etapă se va focusa pe intervențiile chirurgicale, iar pentru programele de îngrijiri cronice lucrurile vor fi amânate până la a treia etapă”, a menționat Svetlana Lupu.

Starea de urgență a fost instituită de către Parlament în data de 17 martie și expiră astăzi.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
8,24
Cer senin
Umiditate:66 %
Vint:5,14 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
7
Tue
10
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău