R.Moldova este dependentă de importul de măști medicinale

  • 27 Februarie 2020 16:45
R.Moldova este dependentă de importul de măști medicinale

În Italia o mască medicinală a ajuns să coste cât un gram de aur pe piața neagră și pe plan mondial se atestă o creștere substanțială a prețurilor la aceste consumabile. Declarația a fost făcută joi de Ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Viorica Dumbrăveanu, în cadrul audierilor din Parlament cu privire la situația epidemiologică la infecția cu Coronavirus, comunică MOLDPRES.

Potrivit sursei citate, Ministerul Sănătății este zilnic contactat de instituțiile similare din Italia, Germania, Turcia și alte țări care se interesează dacă R. Moldova nu are stocuri disponibile de măști.

Dumbrăveanu a declarat în plenul legislativului că Moldova este total dependentă de importul de măști, deoarece în țară există un singur producător care le produce într-o cantitate mică.

Ministrul a menționat că o dată cu izbucnirea infecției cu Coronavirus a crescut și prețul de import al măștilor medicinale. Astfel, dacă anterior acestea se importau la prețul de câțiva bănuți, acum prețul de import al acestora a ajuns să fie 4-5 lei. ”La măștile cu un nivel de protecție mai înalt, prețul de import a crescut substanțial, în timp ce anterior ele se importau cu 12 lei bucata”, a mai spus oficialul.

Șeful de la Sănătate a amintit și despre decizia Guvernului de a plafona la 20% adaosul comercial pe întreg lanțul (de la importatori, producători și până la consumatorul final), pentru trei tipuri de produse de uz medical: măștile și mănușile medicinale și dezinfectanții medicinali incluși în registrul de stat al produselor biocide.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
6,07
Cer senin
Umiditate:81 %
Vint:1,54 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
12
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău