R.Moldova este aproape să ajungă la un compromis cu Ucraina cu privire la complexul hidroenergetic Dnestrovsk

  • 06 Decembrie 2017 17:57
R.Moldova este aproape să ajungă la un compromis cu Ucraina cu privire la complexul hidroenergetic Dnestrovsk

Republica Moldova este aproape să ajungă la un compromis cu Ucraina pentru soluționarea problemelor ecologice ale râului Nistru cauzate de complexul hidroenergetic Dnestrovsk, a declarat ministrul Economiei și Infrastructurii, Octavian Calmîc.

El a întreprins marți, 5 decembrie, o vizită la Kiev unde a discutat cu autoritățile ucrainene pe marginea proiectului Acordului de funcționare a Complexului hidroenergetic de la Denestrovsk, subiect care se află pe agenda bilaterală moldo-uraineană de cel puțin 8 ani, după cum a precizat Octavian Calmâc. 

Potrivit ministrului, unicul subiect rămas deschis în acest acord se referă la problematica de mediu. El a dat asigurări că autoritățile de la Chișinău insistă asupra faptului ca pe râul Nistru să fie asigurat un flux de apă care să permită menținerea ecosistemului fluviului și asigurarea cu apă potabilă și pentru irigare a localităților Republicii Moldova.

„Discuțiile vor continua și în zilele următoare, astfel încât să ajungem la un compromis. Suntem aproape de a găsi acest compromis, astfel încât apa care va fi după baraj să fie asigurat minimul necesar. Se întâmplă în perioadele secetoaes ale anului, aproximativ 30 de zile atunci când intrările de apă în lacul de acumulare sunt mai mici de două ori decât minimul pe care noi îl cerem. Și aici urmează ca specialiștii în domeniul mediului să găsească o soluție”, a declarat Octavian Calmîc.

Totodată, premierii Ucrainei și Republicii Moldova urmează să facă o adresarea comună către Comisia Europeană de la Bruxelles, pentru a face un studiu de impact asupra mediului de-a lungul râului Nistru, a adăugat Octavian Calmîc.

Anterior, mai multe organizații ecologiste au semnalat că acordul pe care urmează să îl semneze cele două țări, referitor la Complexul hidroenergetic Denestrovsk ar dezavantaja Chișinăul și nu stipulează compensarea daunelor aduse ecosistemului fragil al râului Nistrul, din partea Ucrainei, care intenționează să construiască alte 6 hidrocentrale.

Experții au mai atras atenția că acordul este negociat la pachet cu alte probleme discutate de guvernele Ucrainei și Republicii Moldova, deși reprezintă un subiect sensibil cu impact major asupra populației. Ei au cerut publicarea documentului și efectuarea unor studii de mediu aprofundate pentru a stabili riscurile pentru ecosistemele de pe râul Nistru.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
8,29
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:1,54 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău