R.Moldova, dependentă de importuri și consum. Prognozele experților privind economia

  • 24 Aprilie 2018 15:43
R.Moldova, dependentă de importuri și consum. Prognozele experților privind economia

În anul 2018 economia Republicii Moldova va înregistra o creștere economică de 3,5%, față de 4,5 la sută anul trecut. Economia se confruntă cu un șir de vulnerabilități interne și externe, inclusiv alegerile parlamentare, potrivit studiului „Tendințe în Economia Moldovei” realizat de Institutul Național de Cercetări Economice.

Economia națională se bazează în continuare în mare parte pe importuri și consum, iar în acest an creșterea producției agricole va fi mai puțin evidentă, constată experții. 

Salariile vor crește și în acest an cu peste 10%, dar în termeni reali cu aproximativ 5%, la fel ca remitențele. Inflația va fi mai mică decât anul trecut – aproximativ 5% față de 7 la sută. Producția industrială va înregistra o creștere ceva mai mare – de aproape 6%, în timp ce cea agricolă – de doar 4 la sută, față de aproape 9 anul trecut. Și volumul comerțului extern va crește – cu 8-9% față de aproximativ 20% anul trecut, potrivit studiului.

Economia Republicii Moldova depinde mult de capriciile naturii, iar în acest an prognoza meteo este mai puțin favorabilă decât condițiile climaterice din ultimii doi ani, a menționat directorul Institutului Național de Cercetări Economice, Alexandru Stratan. În plus, suntem în an electoral, iar statistica arată că în asemenea perioade condițiile nu sunt favorabile pentru economie, a explicat el.

Economia Republicii Moldova se ține excesiv pe consum, a constatat și experta Olga Timofei.

În 2017, Produsul Intern Brut s-a majorat cu 4,5%, în comparație cu 2% în Ucraina, 1,5%  - Rusia, sau peste 2 la sută în Uniunea Europeană. Economia României a crescut însă cu 7% anul trecut. În ultimii 10 ani, economia Republicii Moldova a înregistrat o creștere anuală medie de 3,7%, potrivit studiului, dar nu ajuns încă la nivelul de până la declararea independenței.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
12,18
Nori împrăștiați
Umiditate:82 %
Vint:3,09 m/s
Wed
15
Thu
16
Fri
10
Sat
13
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău