R.Moldova cere OSCE sprijin pentru evacuarea munițiilor rusești din Transnistria. Slovacia spune că e „nevoie de timp”
-
19 Ianuarie 2019 08:31
Sunt necesare verificări internaționale ale depozitelor rusești de muniții aflate în Transnistria, a declarat ministrul de Externe de la Chișinău, Tudor Ulianovschi, la întâlnirea cu președintele în exercițiu al OSCE, ministrul de Externe al Slovaciei, Miroslav Lajčák.
Depozitele de muniții din satul transnistrean Cobasna, situat nu departe de frontiera cu Ucraina, sunt dintre cele mai mari din Europa, notează agenția rusă RIA „Novosti”, citată de Rador.
"Aceste depozite devin un pericol social și umanitar atât pentru Republica Moldova, cât și pentru vecinii ei", a declarat Ulianovschi.
Ministrul și-a exprimat speranța că vor fi găsite "soluții viabile" pentru soluționarea conflictului din regiune.
"Salutăm eforturile făcute de guvern pentru obținerea de rezultate și așteptăm pe viitor rezultate. Importantă este respectarea suveranității și a integrității teritoriale a Republicii Moldova, cu stabilirea unui statut special pentru regiunea transnistreană", a replicat Lajčák, care a arătat că OSCE și Slovacia sunt gata să-i acorde Republicii Moldova sprijinul în această chestiune, „dar trebuie să se înțeleagă că soluționarea necesită timp”.
Amintim că Rusia s-a angajat, în 1999, la Summit-ul OSCE de la Istanbul, să-și retragă definitiv trupele și echimanetele militare (incluiv munițiile depozitate la Cobasna - n.red. Radio Chișinău) din Transnistria până în 2002.
58 degarnituri de tren au fost evacuate pe parcursul câtorva ani, până în 2003, însă după eșecul „planului Kozak” de federalizare a Republicii Moldova, care prevedea și legalizarea prezenței militare rusești în regiunea separatistă din stânga Nistrului pe un termen de 20 de ani, Kremlinul a negat orice obligații pe care le-a semnat anterior în această privință.